Actualitzat 15/05/2012 14:16

Enagas confia en desbloquejar el gasoducte amb França per Catalunya entre finals d'any i 2013

El Presidente De Enagás, Antonio Llardén
EUROPA PRESS

Alerta que Espanya pot perdre el seu avantatge competitiu per proveir a Europa si no suma connexions


BARCELONA, 15 maig (EUROPA PRESS) -

El president conseller executiu d'Enagas, Antoni Llardén, ha assenyalat aquest dimarts a "una finestra d'oportunitat" entre finals d'aquest any i 2013 perquè Espanya pugui pactar amb França i Europa el pla ara parat d'una nova interconnexió amb el gasoducte Midcat que ha de creuar Catalunya.

En una conferència en el Cercle d'Infraestructures a Barcelona, ha assenyalat que l'acord es va truncar perquè França va adduir limitació de la demanda i pels dubtes de Sonatrach sobre els seus plans d'exportació, ja que es trobava en canvis corporatius interns.

Amb tot, d'aquí a uns mesos pot haver una nova oportunitat després del canvi de Govern a França, que també té un nou interlocutor amb l'executiu del PP a Espanya, i una vegada avancin temes prioritaris a la Unió Europea com la crisi grega.

Llardén ha avançat a Europa Press que després de la decisió de l'Ajuntament de Viladecavalls de parar les obres del gasoducte Martorell-Figueres en el seu municipi per un canvi en el traçat, Enagas ha iniciat les gestions per convocar una reunió "d'alt nivell" amb els 23 alcaldes implicats en aquest tram del gasoducte, que va des de Martorell a Hostalric, les obres del qual van començar a final d'estiu de l'any passat i preveuen acabar el setembre d'aquest any, i que estan acabades al 60%.

A la trobada assistirà el director general d'Enginyeria d'Enagas, Juan Andrés Díez de Ulzurrun, i també estaran convocats els departaments de Medi Ambient i d'Indústria de la Generalitat, amb l'objectiu d'"aclarir temes i avançar amb detall el procés que estan seguint les obres".

Llardén ha incidit que Enagas actua sempre amb "serietat i rigor" i va recopilar durant quatre anys tots els permisos per fer l'obra fins a Hostalric, en un recorregut de 88 quilòmetres.

Respecte a la segona fase del gasoducte, entre Hostalric i Figueres i que suposa uns 80 quilòmetres més, Llardén ha recordat que està actualment congelada, però amb la intenció d'executar-la més endavant, ja que cal tot i que no s'aconsegueixi un acord d'interconnexió amb França.

"Es necessita per a la seguretat de subministrament de la província de Barcelona i Girona, perquè ara no hi ha tub d'alta pressió més enllà de Barcelona --al costat de la capital--, i si un tub de distribució de més dalt falla, no hi ha alternativa de subministrament", ha argumentat.

Les inversions d'Enagàs a Catalunya en el període 2007-2011 sumen 540 milions d'euros, als quals s'afegeixen projectes en marxa per 114 milions --la majoria per al tram sud del gasoducte Martorell-Figueres--, en els que no s'inclouen els projectes congelats per la revisió del pla energètic, actualment en elaboració.

PORTA D'EUROPA

Llardén ha destacat que Espanya pot ser port d'arribada de gas a Europa, paper que juga ara Bèlgica, augmentant la interconnexió amb França, perquè ja té "bones connexions amb el nord d'Àfrica i Portugal", i Europa reduiria la dependència del gas rus.

Amb tot, ha alertat: "Si a Espanya no ens donem pressa, perdrem l'avantatge competitiu de les plantes de regasificació", ja que Holanda ha construït una gran planta de regasificació que porta per nom Gas Access to Europe (Gate), és a dir, que aspira a ser la porta d'entrada del gas a Europa, i Itàlia també vol ser pas per a Europa, ja que també està connectada amb Àfrica, pel que està construint ara plantes de regasificació, que fins ara no tenia.

Espanya té sis plantes de regasificació, més una en construcció a Gijón --que s'acabarà de construir aquest any, però que quedarà sense operar de moment per ordre de congelació del Govern--, més una planta portuguesa a Sines.

Llardén ha dit entendre la congelació d'inversions del Govern central per revisar el pla d'energia pel context de crisi, per la qual cosa Enagas està baixant inversions, tot i que en espera de poder realitzar-les més endavant.

GASIFICACIÓ CANÀRIA PER A 2015-2016

Com a excepció figuren les dues plantes de regasificació previstes per a les Canàries, actualment l'única autonomia sense connexió de gas, per la qual cosa els seus projectes segueixen endavant: Tenerife preveu iniciar obres aquest any, durant tres anys i mig, per entrar en funcionament el 2015-2016; i Gran Canària està pendent d'ubicació, el que ha de decidir el Consell, per la qual cosa "amb sort" podrà començar la seva construcció quan acabin les obres de Tenerife.

També segueixen endavant les inversions d'interconnexió amb França pactades, com l'ampliació i reversibilitat del gasoducte de Larrau (Navarra), que es completarà el 2013 per arribar a una capacitat de 5,2 bcm, des de 3 bcm.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés