Actualitzat 20/03/2011 13:11

Les televisions catalanes hauran de subtitular fins a un 90% de la seva programació a partir del setembre

BARCELONA, 20 març (EUROPA PRESS) -

Les televisions autonòmiques catalanes estaran obligades a subtitular fins a un 90% de la seva programació en, aproximadament, sis mesos en compliment de la Instrucció general sobre l'accessibilitat als continguts audiovisuals televisius del Consell de l'Audiovisual de Catalunya (CAC) al qual ha pogut accedir Europa Press.

Aquest projecte d'instrucció, que es troba en fase d'informació pública, obligarà les televisions autonòmiques públiques (TV3, 3/24, Canal 33, Canal Súper 3, Esports 3, TV3CAT i 3XL) a subtitular el 90% de la seva programació --especialment la que s'emeti en franges de màxima audiència--, percentatge que s'ha fixat en un 75% en el cas de les televisions privades (les de emissions digitals de Catalunya, que són 8TV, Rac105, Estil9 i BarçaTV).

Aquesta norma se sobreposa a l'anterior, la Llei de Comunicació Audiovisual (LCA) catalana del 2005, que fixava unes obligacions del 50% i el 45% de subtitulació per a les televisions públiques i privades, respectivament, a complir a finals del 2011.

Segons ha explicat la consellera del CAC Elisenda Malaret a Europa Press, es tracta d'una norma pionera a Espanya per la seva "precisió i detall", que garantirà l'accés de les persones discapacitades als continguts audiovisuals.

La instrucció també obligarà a l'emissió de 10 hores setmanals de continguts audiodescrits i 10 més de continguts interpretats en llengua de signes catalana --dues hores de cadascuna en el cas de les privades--.

Els continguts que han de ser accessibles són les pel·lícules, sèries, documentals, programes informatius d'actualitat, retransmissions esportives, debats i sèries d'animació.

Aquesta accessibilitat ha d'anar acompanyada de la senyalització corresponent, que haurà de romandre, com a mínim, 30 segons en pantalla i aparèixer, com a mínim, en les guies electròniques de programació i en els webs.

Pel que fa als anuncis, la instrucció estableix que les televisions "han de procurar" fer-los accessibles ja que entenen que no només és en mans dels productors audiovisuals, sinó també dels productors publicitaris.

Malaret ha destacat que la instrucció no ha buscat impossibles, sinó que s'ha basat a l'equilibri suficient "com perquè en sigui aplicable i realista".

Després de la fase d'informació pública, el text haurà de passar per la comissió jurídica i per l'Institut Català de la Dona (ICD), pel qual no podrà aprovar-se abans de, com a mínim, sis mesos.

El CAC porta dos anys treballant en aquesta instrucció i estudiant a fons la regulació que han fet els països més avançats d'Europa en aquest sentit, com França i Anglaterra.

FINS A UN MILIÓ D'EUROS

El CAC tindrà la responsabilitat de sancionar les televisions que incompleixin aquesta normativa i analitzarà cas a cas quin reglament aplica per a la sanció --l'estatal Llei General de Comunicació Audiovisual (LGCA) del 2010 o la LCA--, ja que les multes que imposen totes dues són diferents.

D'una banda, és més severa l'estatal, ja que pot arribar a la sanció d'un milió d'euros per a infraccions molt greus; fins a 500.000 euros per a les greus, i fins a 100.000 per a les lleus.

La norma catalana estableix multes màximes de 300.000 euros en els casos més greus; 90.000 en els molt greus, i 12.000 en els lleus.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés