Actualitzat 17/12/2013 21:41

El MNAC amplia mires amb una col·lecció permanent d'art modern a partir del 2014

Pepe Serra, MNAC
EUROPA PRESS

El pressupost per a l'any que ve baixarà un mínim d'un 4,2% per la retallada ministerial

BARCELONA, 16 oct. (EUROPA PRESS) -

El Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC) construirà un relat "complex, dinàmic i crític" de l'art modern de finals del segle XIX i fins als anys 50 del segle XX en una col·lecció permanent que obrirà el juliol del pròxim any i que conviurà amb una altra mostra avantguardista d'art dels 50 als anys 80, segons ha anunciat el director del museu, Pepe Serra.

Il·lusionat amb el programa expositiu del 2014, que amb tota seguretat el museu baixarà el seu pressupost per la baixada del 4,2% dels fons del Govern espanyol, Serra ha detallat que la joia de la corona de la temporada que ve és la nova col·lecció permanent, que ocuparà tota la primera planta de la pinacoteca, i que serà "clau per a la transformació del relat".

Així, el museu nacional es convertirà en un espai de referència per al modernisme i el noucentisme, les avantguardes, els anys 30 i la Guerra Civil, després que fa poc el MNAC, referència del romànic, superés fa poc el sostre que li impedia mostrar art més enllà dels anys 30 del segle XX.

La col·lecció mostrarà des d'obres de Fortuny --primer artista identificat dins del període modern-- i els corrents artístics de final del segle XIX fins a obres del moviment Dau al Set de mitjans del segle XX, repassant obres de Gaudí i Els Quatre Gats, que transcendirà l'obra pictòrica i escultòrica, amb produccions artístiques relacionades amb la fotografia, el cartellisme, el cinema, l'arquitectura i les arts decoratives.

"Volem oferir un espai més crític de debat de posicions confrontades", ha assenyalat Serra, acompanyat del comissari Juan José Lahuerta, que ha remarcat que l'alta cultura i baixa entaularan un diàleg natural en aquest recorregut.

La novetat és que el relat no es construirà d'acord amb un criteri cronològic o bé en funció de moviments artístics, han insistit Serra i Lahuerta, que han assenyalat que l'ocupació de la primera planta comportarà una recol·locació de l'art barroc --actualment en aquest espai-- d'una forma "totalment provisional" en la part de a sota.

La nova col·lecció permanent es complementarà amb una mostra, comissariada per Valentín Roma, que abraçarà des dels 50 als 80 amb la finalitat de prefigurar un primer relat complet de tot aquest període, un dels més rellevants de l'art català del segle XX, amb peces de Guinovart, Hernández Pijuan i Ràfols-Casamada.

La mostra també es construirà amb un esperit nou, i no es convertirà en un recorregut funerari per quadres i escultures, ha fet broma Serra, qui ha anunciat que la temporada 2014 posarà les bases d'un nou relat estratègic per al museu, en espera d'el seu creixement en els pavellons de Fira Barcelona a Montjuïc, tot i que això no espera que ocorri el pròxim any.

PRESSUPOST

Sobre el pressupost ha assenyalat que aquest any ha estat de 13,4 milions d'euros --respecte dels 20 milions del 2008--, dels quals el 30% procedeixen de recursos propis, quan "no hi ha cap gran museu que tingui una tornada del 30%-40% dels ingressos", ha indicat, i alhora ha afegit que, si bé poden augmentar els recursos interns, també han de créixer els públics.

Una altra de les mostres del pròxim any passa per una visita al romànic en diàleg amb obres de Tàpies, que invitaran a reflexionar sobre la relació d'aquest artista matèric i l'art d'aquest període.

L'abril del pròxim any s'exposaran les joies de marbre del Mestre Cabestany, a final d'aquest any arribarà al museu la mostra de fotografia 'Jo faig carrer', que proposarà un recorregut exhaustiu per la vida fotogràfica de Joan Colom de 1957 i 2007.

CARLES CASAGEMAS

El museu també recuperarà l'obra de Josep Tapiró, pintor de Tànger, en una mostra de petit format, i dedicarà una exposició a Carles Casagemas, artista d'òrbita picassiana que es va suïcidar als 20 anys i que va deixar una interessant obra.

Amb ocasió de la celebració del tricentenari del 1714, l'artista Perejaume ha elaborat un projecte específic per entaular connexions entre la tradició artística i les avantguardes a l'art català.

A l'entorn de la figura del pintor Antoni Viladomat, el museu també portarà a terme un ambiciós projecte que consistirà en la celebració simultània de diverses exposicions en el territori: Museu Diocesà de Lleida, Museu de Mataró, Museu d'Art de Girona, MNAC i Església de Santa Maria de Mataró.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés