Actualitzat 29/05/2013 17:20

El Grec porta a escena el "monumental" espectacle de Shakespeare 'Tragèdies romanes'

BARCELONA, 29 maig (EUROPA PRESS) -

El Festival Grec de Barcelona portarà a escena l'espectacle internacional 'Tragèdies romanes' de William Shakespeare, tractant-se d'una obra "monumental" de més de cinc hores de durada, que s'ha convertit en una de les més importants del món sobre el geni anglès i que mostra un Shakespeare contemporani en un món de tecnologia, demagògia i confusió.

Així ho ha anunciat aquest dimecres el director del festival, Ramon Simó, acompanyat de l'alcalde de Barcelona, Xavier Trias, en roda de premsa, on ha ressaltat que l'obra, dirigida per l'holandès Iu van Hove, no és "gens convencional" i transcorre en una espècie de sala d'espera del Parlament Europeu amb tres bars.

Al macromuntatge, en holandès i subtítols en català i que es representarà del 5 al 7 de juliol al Teatre Lliure, els espectadors podran deambular per l'escenari i, fins i tot, menjar macarrons durant l'obra, mentre observen com el teatre i els recursos propis de la televisió s'alien per parlar del poder polític amb les paraules de Shakespeare.

Com ha anunciat Simó l'abril, obrirà l'esdeveniment l'1 de juliol l'espectacle circense australià 'Opus' que, dirigit per Yaron Lifschitz, representa una "fusió" de les últimes tècniques de circ a Austràlia i llenguatges més allunyats, com pot ser la música del compositor Xostakóvitx, que interpretaran els quartets de corda Quator Debussy.

Amb epicentre a la muntanya de Montjuïc de Barcelona, el festival --de 3,2 milions de pressupost, un 10% menys-- ha programat un total de 79 espectacles, dels quals hi ha 34 coproduccions i 23 propostes internacionals, entre les quals també destaca la versió japonesa 'Les tres germanes, versió androide', que mostra com hagués transcorregut l'obra de Txèkhov en el futur.

De fet, el renovador dramaturg japonès Oriza Hirata mostra un "futur immediat sorprenent", que una de les germanes es converteix en una androide, i l'espectador pot veure com parla, reacciona i s'emociona amb un comportament més sensat que el d'una persona, ha observat Simó.

Comediants, Els Catarres, Lax'n'busto' i Simfoneta Monteolvido seran els protagonistes de la inauguració popular del festival el 30 de juny que, com a novetat, transcorrerà a l'avinguda Maria Cristina, on més tard es projectarà el film 'Blancaneu', amb la banda sonora interpretada en viu.

Aquest any el festival proposa més que mai a l'espectador "obrir la ment" en una època enfeinada, fosca i de crisis que l'individu guanya més terreny a la societat, i les arts escèniques són capaços de convertir-se en un revulsiu comunitari, ha explicat Simó, convençut que la cultura és la inversió de la vida.

L'obra 'Ànima i Elisabeth', basada al film 'Persona' d'Ingmar Bergman i interpretada per Mònica López i Marta Marco, és una altra de les propostes de l'esdeveniment, que també programarà 'Tots fem comèdia', de Joaquim Oristrell, que utilitza el ritme i els recursos del cinema per parlar de l'èxit, el fracàs i les relacions vampíriques.

LA BECKETT

Després de la pèrdua del litigi per part de la Sala Beckett contra Núñez i Navarro pel lloguer de l'immoble, planeja la incògnita de si es podrà representar a l'obra 'George Kaplan', de Frédéric Sonntag i dirigida per Toni Casares, del 4 al 28 de juliol en l'esmentada sala, tot i que Simó ha confiat que no hi hagi cap problema sobre aquesta qüestió.

Com curiositat, Simó ha assenyalat la companyia francesa International Institute of Political Murder que, dirigida per Milo Rau, portarà a l'esdeveniment 'Hate ràdio', una mostra sobre com en una emissió de ràdio 100% real i entre música pop es gesta una massacre com la que va causar un milió de morts a Rwanda en 1994.

28 OBRES DE TEATRE, 11 DE DANSA I 14 DE MÚSICA

En total, haurà 28 espectacles de teatre, 11 de dansa, 14 de música, tres de circ i la nova proposta del MiniGrec sumarà 14 obres dirigides al públic familiar, ha assenyalat el director de l'esdeveniment, que pel que fa a dansa ha destacat les obres 'Puz/zle', que portarà al Teatre Grec un puzle coreogràfic i musical de síntesis de cultures, i 'Plexus', sobre el retrat interior d'una ballarina que es convertirà en una de les "més sorprenents".

A l'àmbit del circ, una de les apostes del festival, Simó ha subratllat la reposició de 'Popcorn Machine', de la companyia My!Laika, que l'any passat va recalar en el festival, però no es va poder veure en les condicions adequades, per la qual cosa els organitzadors tornaran a proposar aquesta obra, considerada "una de les millors del circ contemporani", ha dit.

Ja t'ho diré, Diego 'El Cigala', Lloll Bertran, Liquid trio&Joe Morris, David Carabén, The Jazz at Lincoln Center Orchestra, Buika, Jorge Pardo, Ampáro Sánchez i Jazz Machín, Blaumut i Kiko Veneno centraran la majoria de propostes musicals del festival, que aquest any no ha pujat preus i manté els descomptes.

GREC: "MARCA BARCELONA"

L'alcalde Trias, que s'ha mostrat molt satisfet del programa, ha subratllat la necessitat de no afluixar i ser capaços de suportar aquesta situació amb capacitat de prioritzar en aspectes com la cultura, i "el Grec té la marca Barcelona gravada".

El tinent d'alcalde de Cultura, Jaume Ciurana, ha destacat que el Grec és el "principal festival de creació i producció de Catalunya pel que fa a arts escèniques", i s'ha referit a ell com un aparador per veure creacions que es creen en el territori com en l'escena internacional.

Ha posat èmfasis en la necessitat que estigui obert al públic amb activitats gratuïtes i descomptes, i ha posat com a exemple la iniciativa del Minigrec perquè els nens vagin forjant actituds afins i sensibles respecte a aquestes arts.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés