Actualitzat 28/05/2009 19:08

El jutge Giancarlo de Cataldo torna amb 'Itàlia Cosa Nostra' per retratar la màfia dels 90

BARCELONA, 28 maig (EUROPA PRESS) -

El jutge Giancarlo de Cataldo ha presentat avui a Barcelona la seva novel·la 'Itàlia Cosa Nostra' en què retrata com la màfia va sumir a Itàlia en el caos polític, institucional i social durant el 1992 i el 1993.

La novel·la és la continuació de la seva última publicació, 'Una novel·la criminal', en què va descriure la caiguda de La Magliana, una banda que va dominar la ciutat de Roma entre el 1977 i el 1992.

En una roda de premsa, ha concretat que no es tracta d'una novel·la de denuncia, sinó d'un relat del caos en el qual "tot queda amagat entre les pàgines", que ha trigat tres anys en gestar i de la qual va fer un primer redactat més llarg que el mateix llibre.

De Cataldo ha insistit en la relació de les màfies amb la política. "La màfia no existeix sense amics", ha diagnosticat, i ha donat per fet que "quan un estat decideix eliminar una organització criminal, pot fer-ho".

El llibre arrenca amb els assassinats dels jutges Giovanni Falcone i Paolo Borsellino, que sentin les bases d'una nova etapa de terror imposada per una màfia renovada. En aquesta trama es barregen policies, polítics, criminals i periodistes al costat dels mafiosos Angelino Lo Mastro --el renovador de la Cosa Nostra-- i Cosimo.

Scialoja Nicola, que fa de pont entre l'Estat i la màfia, és un personatge heretat d'Una novel·la criminal'. Aquest llibre és actualment una sèrie de la televisió italiana editada pel mateix jutge. A 'Itàlia Cosa Nostra', li ha augurat el mateix final.

BUIDAR EL MAR AMB CULLERETA

"Tenim la sensació que combatre la màfia és com buidar el mar amb una cullereta", ha dit De Cataldo, pel que ha reclamat que la societat s'impliqui, conscient que la màfia "també és un problema cultural".

Ha criticat que els italians vegin el perill en "els immigrants i els gitanos", i ha apuntat que "el que fa la màfia no es veu, i si no es veu, no existeix". Tot i això, ha subratllat que la màfia és "molt forta" perquè tracta amb "gent normal que consumeix cocaïna i l'endemà se sent normal".

Pel jutge, actualment cal parlar de "màfies i no d'una màfia", i ha lamentat que aquestes tinguin diners "amb els quals poden comprar la democràcia", pel que ha manifestat la seva por que les bandes comencin a governar el món.

El jutge ha insistit que a Itàlia existeix una lluita constant entre policia, màfies i jutges, molts anys després que naixés --durant la unificació italiana de 1800-- com a una "indústria de control popular" en què exercien d'intermediaris entre els nobles i els pagesos.

A més de jutge i novel·lista, De Cataldo col·labora en diversos diaris italians. "El jutge és home d'ordre, l'escriptor és anàrquic", ha comentat per argumentar perquè exerceix de jutge i d'escriptor en ordinadors separats.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés