Actualitzat 28/05/2009 20:16

Rabb mostra una mirada "intimista" a les 'Sombras y luces' del Berlín d'entreguerres

BARCELONA, 28 maig (EUROPA PRESS) -

L'escriptor nord-americà Jonathan Rabb retrata a 'Sombras y luces' (Ediciones B) la ciutat de Berlín el 1927, en què situa una trama d'intriga i misteri amb l'efervescència de la indústria del cinema alemany com a teló de fons per a l'auge del nazisme.

Segons ha assegurat avui en una entrevista amb Europa Press, Rabb aporta en aquest llibre una mirada "intimista" sobre aquest període històric. 'Sombras y luces' és la segona entrega d'una trilogia que va arrencar amb 'Rosa' i que conclourà amb un llibre sobre els primers dies de la Guerra Civil espanyola.

"Quan pensem en Weimar pensem en el cabaret, però era un lloc molt més fosc", assegura l'autor, que a més reconeix que no li interessen les guerres a l'hora d'escriure. Rabb ha explicat que la seva novel·la parla del moment en què Berlín serveix de caldo de cultiu per al nazisme: "La clau del llibre és que nosaltres sabem el que passarà, però els personatges no".

La trama arrenca quan un important productor de cinema pertanyent a la família Thyssen apareix mort a la banyera de la seva oficina. A partir d'aquest fet el detectiu Nikolai Hoffner se submergirà, amb l'ajuda del director de cinema Fritz Lang i d'Albby Pimm, líder del sindicat més gran del crim berlinès, "a les clavegueres de la capital alemanya".

"Vaig elegir el 1927 en part per abordar els interessos americans a l'Alemanya de l'època, i crec que es pot establir un paral·lelisme entre el que passava llavors i la situació actual". Rabb, que ha confessat que no té "la valentia suficient" per ambientar les seves novel·les en un temps contemporani, ha comparat així els interessos nord-americans a Berlín amb "el que les nacions han fet a l'Iraq".

Rabb ha assegurat que en les seves novel·les, "els llocs són personatges" i que la millor forma de documentar-se és, segons la seva opinió, llegir les novel·les que es llegien a l'època, "perquè són el sentiment del carrer", tot i que també utilitza un altre mètode no menys curiós: "Quan camino pel carrer acostumo a fixar-me en les cares de les persones que tenen més de 70 anys".

El pes de la trama de 'Sombras y luces' recau una vegada més en el detectiu Nikolai Hoffner, que Rabb va crear en la seva anterior novel·la, 'Rosa'. "Ja el conec bé", assegura l'escriptor, "tot i que prefereixo mantenir la distància". "Pot ser que Hoffner sigui un pare horrible, incapaç de connectar amb ningú, però és brillant en el que fa, tot i que en aquest llibre es torna un pèl pitjor", ha assegurat.

Els personatges ficticis com Hoffner s'entremesclen en aquesta novel·la amb personatges reals, com Fritz Lang, el director de 'Metrópolis', i la seva dona, Thea von Harbou, responsable d'alguns guions de pel·lícules nazis, "un treball fastigós", ha assegurat Rabb, amb el qual Lang no combregava.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés