Actualitzat 17/12/2013 21:10

La Torre Bellesguard de Gaudí obre al públic aquest dimecres

Torre Bellesguard de Gaudí en Barcelona
CARLES SALILLAS/TORRE BELLESGUARD

Va haver de reconstruir-se parcialment després de detectar-se deformacions el 2008


BARCELONA, 17 set. (EUROPA PRESS) -

La Torre Bellesguard, una obra de l'arquitecte Antoni Gaudí ubicada als peus del Tibidabo al districte de Sarrià-Sant Gervasi, obrirà al públic aquest dimecres per primera vegada en la seva història, oferint visites diàries pels seus jardins i el seu interior.

La família Guilera, propietària de la finca des de fa 70 anys, s'ha associat amb l'empresa turística Advanced Leisure Services per gestionar les visites, que tindran dues modalitats: la visita completa i guiada per l'exterior i interior i la panoràmica, només pels jardins de la finca amb àudio guia, ha explicat l'organització en un comunicat aquest dimarts.

La inauguració oficial de la torre com a monument visitable serà la nit d'aquest dimarts i tindrà l'alcalde de Barcelona, Xavier Trias; el conseller de Cultura, Ferran Mascarell; el conseller d'Empresa i Feina, Felip Puig; el president d'ERC, Oriol Junqueras, i el músic Gerard Quintana, entre d'altres.

L'OBRA

Antoni Gaudí va treballar en la construcció de Bellesguard entre 1900 i 1909, mentre planejava també l'edifici de les Teresianes i la Cripta de la Colònia Güell, on tenia el seu laboratori d'idees, i els tres es van erigir com un assaig dels elements que després va aplicar a la Sagrada Família.

La finca té una planta quadrada i el seu tret més característic és el pinacle --coronat amb la creu de quatre puntes, que assenyala els punts cardinals-- que ha estat reconstruït després que els Bombers de la ciutat haguessin d'intervenir d'urgència el maig del 2008 al detectar-se moviments i deformacions a la casa.

Està ubicada en un terreny on hi ha restes emmurallats del qual havia estat el palau del rei Martín I l'Humà, últim monarca de la Casa d'Aragó, que va viure a la finca fins a la seva mort el 1410, i on es va amagar el bandoler Serrallonga al segle XVIII, segons la llegenda.

PROPIETAT OSCIL·LANT

Tot i que la torre tal com la coneixem va ser un encàrrec de María de Sagués, viuda de Jaume de Figueras --un comerciant amic de Gaudí--, aquesta va haver de vendre-la després de quedar arruïnada per les obres, per la qual cosa la propietat ha anat passant de mà en mà.

Durant la Guerra Civil l'edifici va ser un orfenat i tot el mobiliari ideat per l'arquitecte català, que la família Figueras no s'havia portat, ha estat empleat com combustible per escalfar als nens.

El 1945, un prestigiós metge de la ciutat i pioner en oncologia Lluís Guilera Molas va comprar la finca per obrir una clínica de ginecologia i obstetrícia i, de fet, encara es conserven els estris de treball i investigació, que ara s'ordenaran.

Després de la mort de Molas, el seu fill Lluís Guilera Soler, també metge, va heretar la casa i l'hospital, tot i que a causa de les barreres arquitectòniques el centre mèdic es va traslladar a la clínica Delfos i la finca va passar a ser la residència de la família Guilera, que encara té la propietat.

Per estudiar la història de l'edifici es va constituir fa un any el Grup de Recerca Bellesguard, format per 14 investigadors de diferents disciplines i universitats, que treballen voluntàriament en la recollida i verificació de documents sobre la casa.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés