Actualitzat 30/12/2014 13:33

Acorden convertir fruita retirada del mercat en suc per a beneficència

Acuerdo para convertir fruta retirada del mercado en zumo
SUBDELEGACIÓN DEL GOBIERNO

La Generalitat porta anys pagant la transformació per afavorir el Banc d'Aliments

LLEIDA, 24 jul. (EUROPA PRESS) -

El sector de la indústria transformadora i les entitats benèfiques Bancs d'Aliments i Creu Roja han assolit un principi d'acord per destinar a beneficència suc elaborat amb excedents de fruita amb l'objectiu de regular el mercat de fruita en un any amb una producció elevada i preus baixos per al productor.

El principi d'acord s'ha segellat aquest dijous en una reunió a la Subdelegació del Govern espanyol a Lleida mitjançant videoconferència entre la Direcció General de Mercats i del Fons Espanyol de Garantia Agrària (Fega) per part del Ministeri d'Agricultura, Alimentació i Medi Ambient (Magrama); la Direcció General d'Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries de la Generalitat; representants de les organitzacions de productors de fruites i hortalisses (Opfh); de les indústries transformadores; dels Bancs d'Aliments i de Creu Roja.

Aquest principi d'acord s'haurà de concretar els pròxims dies per poder habilitar els mecanismes necessaris com més aviat millor, ha informat la Subdelegació del Govern espanyol en un comunicat.

Aquesta reunió és la tercera que se celebra per establir els mecanismes i condicions de regulació del mercat i és una continuació de la celebrada a Madrid els passats dies 18 i 22 de juliol.

El principi d'acord, en què queda pendent fixar les condicions definitives entre indústria transformadora i entitats benèfiques, no estableix el volum de fruita a retirar sinó les previsions obertes en funció de l'evolució del mercat.

La transformació en suc de la fruita retirada té un cost que la indústria transformadora cobrarà en espècies, fruita de les OPFH a les quals la Comissió Europea pagarà la retirada.

Els últims anys, la Generalitat de Catalunya ha pagat la transformació de fruita en suc per al Banc d'Aliments de Catalunya, una iniciativa que el sector sempre ha aplaudit però que ha considerat que era insuficient per retirar grans quantitats del mercat, per la qual cosa els productors catalans porten anys reclamant a l'Estat que aposti per aquesta fórmula.

El preu de retirada de fruita destinada a beneficència que estableix la Comissió Europea és de 0,269 euros per quilo, quantitat que el pagès rep a través de l'organització de productors de fruites i hortalisses (Opfh) que, al seu torn, el cobra mitjançant els programes operatius europeus.

La Subdelegada del Govern central a Lleida, Inma Manso, ha valorat positivament la reunió "per intentar arribar a un consens estatal entre totes les parts implicades en una qüestió de vital importància per al sector productor".

El sector espanyol i comunitari de fruita d'os està travessant una situació de mercat molt difícil en la campanya actual 2014 amb una caiguda molt significativa dels preus al productor.

Aquest any a Espanya s'ha produït un augment de la producció a causa de les condicions climàtiques que han tingut lloc durant la floració i maduració amb un hivern caracteritzat per temperatures suaus i una primavera seca i amb temperatures altes.

Aquestes condicions climàtiques no només han fet que es produeixi un increment de la producció, sinó que han donat lloc a un avançament de la campanya estimat en entre deu i quinze dies, més acusat a les zones de producció tardanes, fet que ha produït un solapament de les diferents zones de producció --primerenca, mitjana i tardana-- que en anys anteriors produïen d'una manera més escalonada.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés