Actualitzat 27/06/2010 14:46

Dijous que ve s'apuja el tipus general d'IVA al 18%

EP

MADRID, 27 juny (EUROPA PRESS) -

Dijous que ve entrarà en vigor l'apujada d'IVA que va incloure el Govern en els pressupostos generals de l'Estat del 2010, i que elevarà dos punts el tipus general, fins al 18%, i un punt el tipus reduït, fins al 8%.

El tipus general és el que s'aplica per defecte a tots els productes i serveis, fet que inclou electrodomèstics, roba, calçat, tabac, bricolatge, serveis de lampisteria i vehicles, entre molts altres.

Aquest és també el cas de l'electricitat, els combustibles, el gas natural i el butà, que han pujat considerablement els seus preus en els últims mesos i que ara hauran d'incorporar l'augment fiscal.

En concret, l'apujada d'IVA en l'electricitat se sumarà a l'increment del 2,6% que va experimentar la tarifa de la llum en el mes de gener i a l'apujada pròxima al 5% del 2009. En el cas dels combustibles, a l'increment fiscal s'haurà d'afegir l'apujada del 7,8% que han experimentat els preus de la gasolina des del gener i a l'11,3% que ha pujat el gasoil.

Per la seva banda, el tipus reduït, que s'eleva del 7% al 8%, afecta els aliments en general, el transport de viatgers, els serveis d'hostaleria, les entrades a espectacles, els serveis funeraris, les perruqueries, dentistes, edificis, habitatges i complements per al diagnòstic o alleugeriment de malalties, entre d'altres coses.

De fet, un dels sectors més afectats per l'apujada d'aquest tipus d'IVA serà el turisme, ja que l'increment afecta els preus dels viatges, els allotjaments i tots els serveis d'hostaleria.

Finalment, el tipus superreduït, que s'aplica a aliments bàsics i de primera necessitat (pa, llet, fruites i verdures), els habitatges de protecció oficial, medicaments d'ús humà o alguns productes culturals (llibres, diaris i revistes no publicitaris), es manté al 4%.

DEFENSORS I DETRACTORS

El Govern va anunciar aquesta pujada fiscal el mes de setembre passat, però va deixar la seva entrada en vigor per al mes de juliol d'aquest any amb l'objectiu de donar cert marge al consum i a l'economia per assentar la seva recuperació.

La iniciativa no ha estat exempta de polèmica i ha estat criticada i posada en dubte des que va ser anunciada i fins a la mateixa setmana passada, quan el Partit Popular, principal opositor, va intentar derogar-la al Congrés sense èxit.

El principal argument de l'executiu per posar en marxa una mesura d'aquest tipus és la necessitat d'incrementar la recaptació i ajudar així en la imprescindible tasca de reduir el dèficit a nivells més pròxims al 3% el 2013.

MÉS RECESSIÓ?.

En canvi, els majors detractors afirmen que no fa falta apujar els impostos per a reequilibrar els comptes públics i fins i tot han arribat a plantejar algunes baixades selectives d'alguns tributs per impulsar l'activitat en alguns sectors, com el turisme.

De fet, algunes veus han alertat de la possibilitat que l'apujada fiscal llasti l'incipient i feble recuperació del consum en el tercer trimestre i porti Espanya a un nou període de recessió econòmica.

Les organitzacions de consumidors també han criticat l'augment fiscal del Govern i han xifrat en uns 300 euros l'efecte que provocarà el canvi en les butxaques de les famílies espanyoles.

Tot i això, també molts organismes, alguns internacionals, han donat el vistiplau a la iniciativa del Govern argumentant que l'IVA és un dels impostos que menys poden distorsionar l'activitat.

ALTRES PAÏSOS APUGEN L'IVA

De fet, Espanya no és l'única que ha optat per aquesta mesura per fer front a la caiguda d'ingressos provocada per la crisi, ja que altres països com Letònia o Lituània van decidir fer-ho el 2009, mentre que altres com Grècia, wl Regne Unit i Portugal ho han fet el 2010.

A més, tot i l'apujada, Espanya seguirà mantenint uns tipus d'IVA més reduïts que la majoria dels països de la UE, superant només alguns territoris com Xipre o Malta. Els tipus més alts es localitzen en països com Suècia (25%) i Dinamarca (25%).




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés