Actualitzat 17/12/2013 21:35

Un grup d'economistes veu "impossible" que Catalunya quedi fora del mercat comú

Los economistas M.Puig, D.Ros y O.Martínez
EUROPA PRESS

BARCELONA, 10 oct. (EUROPA PRESS) -

Un grup d'economistes catalans vinculats a l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) ha fet públic un informe que assegura que és "impossible" que Catalunya quedi fora de l'Espai Econòmic Europeu (EEE) en el cas d'una hipotètica independència --sigui o no pactada--, perquè asseguren que hi ha forts interessos econòmics que ho impedirien, tant dins com fora de la comunitat.

Durant la conferència 'Perspectives de Catalunya en el marc de l'economia europea' celebrada aquest dijous a la seu de les institucions europees a Barcelona, l'economista David Ros ha explicat que això implicaria mantenir la lliure circulació de persones, mercaderies i capitals, i suposaria que l'hipotètic nou estat seguís tenint l'euro com a moneda.

Segons ha destacat, existeixen entre 5.000 i 6.000 multinacionals amb seu a Catalunya que no estarien disposades a pagar aranzels per exportar els seus productes, i ha recordat que moltes d'elles ha decidit fer importants inversions els últims anys, encara amb el debat sobiranista en plena ebullició.

També ha sostingut que Catalunya és la principal via de sortida dels productes espanyols cap a Europa, i que davant de la creació d'una futurible frontera, Irun no tindria capacitat per absorbir tot el tràfic de mercaderies que actualment passa per la Jonquera i Portbou (Girona).

Al seu torn, ha exposat que es tracta del principal mercat de les empreses espanyoles --moltes de les quals tenen plantes en la comunitat--, i que les plantes ubicades a Catalunya formen part de la xarxa tecnoindustrial europea, de manera que la seva exclusió del mercat únic suposaria "gravíssims perjudicis" per a les multinacionals del continent.

UNIÓ EUROPEA

El doctor en Economia Miquel Puig ha afegit que, a més de ser impossible la sortida de l'EEE, és "molt difícil" que la independència suposi l'expulsió de la Unió Europea.

Segons ha dit, tot i que en un primer moment tant les empreses com els estats membre intentarien dissuadir Catalunya de l'autodeterminació perquè "són conservadors", si el procés segueix comptant amb el suport popular i institucional de la Generalitat, a la UE no li quedaria més remei que obligar a Espanya a negociar els termes de la independència.

Un dels seus principals arguments és que, en cas d'una declaració unilateral de secessió, Catalunya podria renunciar a assumir la seva part proporcional de deute públic espanyol, cosa que dispararia la ràtio d'endeutament de l'Estat fins al 120% del seu PIB, el que ho convertiria en un "país insolvent".

Segons ha argumentat, els "poders fàctics financers" --sobretot la banca alemanya-- serien els primers a exigir aquesta solució pactada que garantís un repartiment del deute, envers això assegurar els seus cobraments, i evitar així una nova crisi financera.

Paral·lelament, ha recordat que la comunitat catalana és un dels principals motors econòmics d'Europa, i que si fos un Estat membre, es convertiria en un contribuent net.

"Si la UE està abocant fons a Grècia, Portugal i Irlanda perquè no surtin de l'euro, permetrà que un dels seus motors l'abandoni?", es pregunten els economistes en el seu informe.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés