Actualitzat 26/02/2013 14:52

El petit comerç català demana al Govern un pla de xoc per animar al sector

El pte. De la CCC, Pere Llorens, y el secr. Gral., Miquel Àngel Fraile
EUROPA PRESS

Fraile (CCC) vol un suport basat en fets i no només en paraules


BARCELONA, 26 febr. (EUROPA PRESS) -

El secretari general de la Confederació de Comerç de Catalunya (CCC), Miquel Àngel Fraile, ha demanat al Govern un pla de xoc per animar al sector: "Volem veure que el suport no és només de paraules, sinó també de fets, perquè som la primera empresa de Catalunya".

En roda de premsa aquest dimarts, Fraile ha detallat que aquest pla de xoc passa per la tramitació urgent d'una nova llei de comerç que blindi el model català de la liberalització d'horaris comercials que proposa el Govern, cosa per al que el conseller d'Empresa i Ocupació, Felip Puig, ja ha donat el seu compromís amb el consens del sector.

Fraile ha considerat que la llei d'unitat de mercat de l'executiu central és una "amenaça" perquè va més enllà de la directiva de serveis europea, i ha recordat que el Tribunal Constitucional (TC) ha declarat constitucional fa uns mesos l'impost a grans superfícies.

Per aquesta raó, ha instat a reclamar el cobrament d'aquest impost corresponent als últims 12 anys, el que comportaria uns ingressos de 120 milions d'euros, als quals s'han de sumar uns 15 d'aquest any, ha estimat.

"És legal i cal cobrar", ha assegurat, i ha sostingut que aquest impost permetrà destinar ingressos al sector d'una forma semblant, segons ha dit, a com ho fa la taxa turística per al turisme català.

També ha fet una crida per lluitar contra l'economia submergida i el 'top-manta', que supera una facturació anual d'al voltant de 100 milions: "Hi ha 2.500 manters permanents. Formen una gran companyia, tot i que tots ells en situació il·legal".

Un altre tema important per al sector del comerç és millorar la fiscalitat i l'accés al crèdit: "S'estan esgotant les reserves del nostre patrimoni. No podrem finançar les compres ni la nostra pròpia activitat", ha advertit Fraile.

CONVENI COL·LECTIU

També ha demanat un nou marc laboral per al petit comerç, i amb vista a la negociació del conveni del sector ha demanat als sindicats que "no pressionin en la revisió salarial perquè la situació és complicada i hem de ser sostenibles".

Així, Fraile aposta per no compensar la pèrdua del poder adquisitiu que pateixen els treballadors del sector a causa de la pujada de la inflació, per seguir mantenint els llocs de treball: "Crec que els sindicats estan en bona línia, però demanem moderació perquè la pèrdua d'un lloc de treball pot significar el tancament de l'establiment".

Ha recordat que el 52% dels locals comercials no tenen treballadors més enllà dels propietaris, i ha avançat que "no es rebaixaran salaris, es mantindran, i els creixements seran inapreciables si és que es produeixen", si bé ha apostat per seguir pagant els festius que els treballadors treballin perquè estiguin motivats i per la conciliació laboral i familiar.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés