Actualitzat 30/03/2011 12:33

HRW acusa les forces de Gaddafi d'utilitzar mines antipersones il·legals

Rebeldes libios en ofensiva en Libia
ANDREW WINNING / REUTERS


NOVA YORK, 30 març (EUROPA PRESS) -

L'organització humanitària Human Rights Watch (HRW) ha acusat les forces del règim de Moammar al-Gaddafi d'haver utilitzat mines antipersones "prohibides des de fa anys" durant l'actual conflicte amb les forces rebels.

Un mínim de dues desenes de mines antivehicle i tres desenes de mines antipersones han estat localitzades als voltants d'Ajdabiya, una ciutat de 100.000 habitants de l'est del país, el poder de la qual va ser a mans de les forces governamentals entre el 17 i el 27 de març, segons ha informat aquest dimecres l'ONG.

A més, HRW no ha rebut cap confirmació sobre el possible desplegament de mines antipersones als voltants de Sirte, al centre del país, tal com havien informat alguns mitjans de comunicació.

"Líbia ha de finalitzar immediatament l'ús de mines antipersones, la majoria de les quals estan prohibides des de fa anys", ha declarat aquest dimecres el director d'emergències de Human Rights Watch, Peter Bouckaert. "Les forces de Gaddafi han de garantir la retirada, com més aviat millor, de les mines que ja hagin estat sembrades per evitar víctimes entre els civils", ha afegit.

El general Jalija Hufter, comandant de les forces rebels -que controlen els dipòsits d'armes de Benghazi, a l'est, capital 'de facto' de l'oposició-, va assegurar el passat 25 de març a Human Rights Watch que les seves milícies no utilitzaran cap tipus de mines.

Líbia és un dels 37 països que no van signar el Tractat de Prohibició de Mines del 1997. Un total de 156 Estats van signar-lo i ratificar-lo. Aquest tractat prohibeix l'ús, producció i venda de tota mena de mines antipersones, així com n'estableix la destrucció dels romanents, el desminat de zones i el suport a les víctimes.

En el passat, Líbia va insistir en el dret a defensar les seves àmplies fronteres mitjançant l'ús de mines i que el procés de desminat era massa costós. Abans de l'actual conflicte, Líbia ja havia sembrat mines antipersones després de la guerra amb el Txad, el 1987.

Líbia mai ha produït ni exportat aquest tipus d'armes i, segons diversos informes, en el passat les havia importat de les desaparegudes Unió Soviètica i Iugoslàvia. A part, el país encara té disseminades nombroses mines i explosius des de la Segona Guerra Mundial i des dels seus conflictes armats amb Egipte (1977) i Txad (1980-1987).




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés