Actualitzat 02/06/2009 18:29

7J.- Vidal-Quadras defensa un pacte estatal a la basca però ho veu impossible a Catalunya

BARCELONA, 2 juny (EUROPA PRESS) -

El candidat número quatre del PP a les eleccions europees, Aleix Vidal-Quadras, ha advocat avui per un 'pacte a la basca' a Espanya, i que PP i PSOE assoleixin un pacte d'Estat per reformar la Constitució amb la finalitat de donar "més força a l'Estat per preservar la seva unitat i cohesió" davant dels "enemics" nacionalistes.

Es tracta, segons ell, de "salvar" el pacte de la transició i la Constitució, "seriosament amenaçats", i donar "més força a l'Estat per preservar la seva unitat i cohesió" davant dels "enemics" nacionalistes.

En declaracions als periodistes davant dels jardins del Palau de Pedralbes, ha afegit que en aquesta reforma de la Constitució també hauria de suprimir-se el tracte de "nacionalitat" per a Catalunya, el País Basc i Galícia perquè ha estat un "error de percepció", i que siguin considerades només com a comunitats autònomes.

"Aquesta distinció a la Constitució hauria de desaparèixer. Crec que va ser un error i no tenen cap sentit", ha assegurat.

Ha considerat que el pacte entre PP i PSOE és necessari per fer front a l'objectiu dels nacionalistes de "liquidar la unitat nacional espanyola", als quals ha insistit a titllar-los d'"enemics del sistema" perquè considera que les seves propostes són "subversives i contràries" a la Constitució.

Tot i això, veu impossible que aquest pacte entre PP i PSOE es traslladi a Catalunya perquè el PSC "està en una línia nacionalista", basant-se en la seva política lingüística, en defensa del nou Estatut i del nou finançament.

"El PSC és un partit nacionalista més, que d'una forma estranya i incoherent, està integrat en un gran partit nacional espanyol. Tot això és un absurd", ha exclamat Vidal-Quadras, que ha afegit: "Fins i tot s'ha produït una estranya alquímia política que és que s'ha transformat un senyor d'Iznájar, de Còrdova --en al·lusió a José Montilla--, en un nacionalista català".

"És una cosa tan ridícula i absurda que demostra que Catalunya ha perdut el nord", ha assegurat el també vicepresident del Parlament Europeu, i alhora ha justificat que el PP pactés amb la CiU de Jordi Pujol en el Govern de José María Aznar perquè "mai va plantejar objectius independentistes".

Actualment, segons la seva opinió, tots els partits catalans nacionalistes tenen objectius sobiranistes, inclosa CiU, i ha afegit que el nou Estatut -impulsat per tots els partits menys el PP-- "representa la ruptura del pacte de la Transició, la liquidació de la Constitució del 78 i la manifestació explícita de la voluntat secessionista d'aquests partits".

Per aquesta raó, si es plantegés un escenari hipotètic que CiU i PP sumessin majoria respecte a les forces del tripartit, Vidal-Quadras ha dit que el seu partit només podria pactar amb la federació nacionalista si renunciés a les seves pretensions sobiranistes i apliqués una política cultura i lingüística que "respectés" la pluralitat interna de Catalunya.

Ha reiterat també el seu plantejament que la II República és culpable dels 40 anys de dictadura a Espanya. "Els errors es paguen. La I República també va ser error i després es va pagar; la II República va ser un altre error, un fracàs terrible que va tenir un cost enorme, perquè durant 40 anys no vam tenir llibertat política a Espanya", ha subratllat.

"Si s'hagués fet d'una altra manera, no hauríem tingut ni la Guerra Civil ni 40 anys de dictadura", ha afegit Vidal-Quadras, que ha acusat el president del Govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, d'estar portant Espanya a la "degradació moral més profunda i a l'empobriment econòmic més fort" de la seva història. "Per això la gent té l'oportunitat el 7 de juny per corregir aquest error", ha conclòs.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés