Actualitzat 26/10/2012 18:35

Abertis i la UPC premien una tesi doctoral sobre l'ús de les matemàtiques en el trànsit

Antoni Giró, María Nogal y Francisco Reynés
EUROPA PRESS

BARCELONA, 26 oct. (EUROPA PRESS) -

Abertis i la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) han lliurat aquest divendres el primer premi internacional Abertis d'investigació i el IX premi Abertis a María Nogal per la seva tesi doctoral 'Mètodes matemàtics en la predicció del trànsit'.

El rector de la UPC, Antoni Giró, ha enaltit el treball de la jove després d'alçar-se amb els dos guardons, en tractar-se de la primera vegada que es lliurava el premi internacional després de valorar-se tasques tant a nivell estatal com a França a través de la chaire Abertis-École des Ponts ParisTech-IFFSTAR (Institut Français des Sciences et Technologies des Transports).

La tesi doctoral premiada aporta tres mètodes matemàtics, un d'ells basat en el model bayesià per estimar les variables del trànsit, per la qual cosa Noguera ha rebut 10.000 euros, i a més es publicarà el seu estudi a internet a partir de dilluns.

L'acte s'ha celebrat a l'Escola Tècnica Superior d'Enginyers de Camins, Canals i Ports de Barcelona, en què també s'ha premiat a Guillaume Costeseque de la Universidad de Lió (França) en la modalitat de tesines d'aquest nou guardó.

Durant l'acte, al qual també ha acudit el president del Port de Barcelona, Sixte Cambra, i el secretari de Territori i Mobilitat, Damià Calvet, Giró ha aprofitat per demanar al Govern català que sigui "sensible" a l'hora de donar suport al món acadèmic per crear sinergies, perquè considera que les universitats no són el problema sinó la solució.

Per la seva banda, el conseller delegat d'Abertis, Francisco Reynés, ha avançat que les següents edicions del premi internacional comptaran amb nous escenaris a més de França, després de signar un conveni el setembre amb la Universitat de Puerto Rico, el desembre amb Xile, i l'any que ve amb Brasil.

Ha asseverat que la companyia segueix compromesa amb la societat, i per tant, amb les universitats, i ha destacat la internacionalització d'aquest premi amb la "vocació global" de la concessionària amb seu a Barcelona, que ja té més de 18.000 treballadors.

La càtedra d'Abertis-UPC va ser creada el 2003 per premiar tesines doctorals, així com tasques de final de carrera i tesis d'universitats espanyoles basades en la gestió d'infraestructures de transport, tot i que també existeixen altres càtedres com la creada per l'empresa i Esade de lideratges i governança democràtica, i la de l'IESE, de regulació, competència i polítiques públiques.

El IX premi Abertis també ha distingit la modalitat de tesina o treball de final de carrera l''Estudi i millora de la capacitat de glorietes de fluxos de trànsit descompensats mitjançant la microsimulació de trànsit. Aplicació a la intersecció de la CV-500 amb la CV-401, al Saler (València)', de María Dolores Martín.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés