Actualitzat 17/12/2013 22:07

AMP.- Rato defensa les decisions que va prendre com a president de Bankia

Rodrigo Rato (expresidente de Bankia) y Dolors Montserrat (diputada del PP)
EUROPA PRESS

David Fernández (CUP) li mostra la seva sandàlia com a mostra de menyspreu

BARCELONA, 11 nov. (EUROPA PRESS) -

El president de Bankia entre gener del 2010 i el 7 de maig del 2012, Rodrigo Rato, ha defensat aquest dilluns les decisions que va prendre en aquest càrrec, en unes dates que exclouen el temps de venda de participacions preferents, i inclouen la decisió de canvi, que "complia les condicions de la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV)".

A la comissió d'investigació del Parlament sobre les possibles responsabilitats derivades de l'actuació de les entitats financeres i la possible vulneració dels drets dels consumidors, ha afegit que la cotització de Bankia fins al 7 de maig del 2012 "era equiparable a la de la resta d'entitats", en un entorn de caiguda general.

L'expresident de Bankia està imputat en la causa que investiga la sortida a Borsa del banc nacionalitzat i les condicions en les quals es va produir la fusió de les set caixes que van donar lloc a l'entitat --liderades per Caja Madrid i incloent a Caixa Laietana--, i ha explicat que el procediment obert per l'Audiència Nacional limita les seves declaracions.

Amb tot, ha assenyalat que ja va exposar el seu semblar a la comissió d'Economia del Congrés dels Diputats el juliol de 2012; allà ha reivindicat que el seu equip va actuar "correctament", en col·laboració i sintonia i amb el control dels organismes corresponents, atenent de manera estricta a la llei i sense cap cost per al contribuent.

Mentre esperava el seu torn de compareixença, Rato ha visitat les instal·lacions del grup parlamentari del PP català --ha estat membre de diversos governs estatals del PP-- i ha parlat amb la seva presidenta, Alicia Sánchez-Camacho, que l'ha acompanyat a la sala de la comissió d'investigació, en què el diputat popular José Antonio Coto li ha agraït la seva assistència.

Com ja ha dit al Congrés, ha resumit la seva etapa al capdavant de Caja Madrid i Bankia com a període d'aprimament i gestió de la bombolla immobiliària acumulada en anys anteriors a la crisi i a la seva arribada a l'entitat, així com de temps d'adaptació a les majors exigències normatives de liquiditat i capital, per la qual cosa es va impulsar la fusió i la sortida a Borsa.

Com a regulador, el seguiment de la fusió per part del Banc d'Espanya ha estat "molt intens", aprovant candidats i donant el vistiplau previ a la formalització de l'operació, incloent la proposta d'incorporació de Bancaixa, ha repassat.

Ha insistit que els comptes de Bankia es van deteriorar per l'increment de provisions per previsions de pèrdues futures, i ha defensat les capacitats del consell d'administració de la seva etapa, tant a Caja Madrid com a Bankia.

Rato va cobrar 1,4 milions d'euros en el seu primer any al capdavant de Bankia, i 600.000 en el segon com a conseqüència de les limitacions del Govern per a la retribució dels alts càrrecs d'entitats que havien rebut fons públics; al dimitir, no va rebre indemnització.

RETRETS DE DIPUTATS

En el torn de preguntes dels diputats, el representant d'ICV-EUiA Josep Vendrell ha estat dels més crítics i ha dit a Rato: "Vostè pertany a l'elit carronyera i espero que la justícia faci el seu treball".

David Fernández (CUP, com a Grup Mixt) li ha retret que Bankia suma el 70% dels desnonaments realitzats per entitats financeres a Espanya, i amb una de les seves sandàlies a la mà li ha qüestionat: "Vostè té por que un dia la gent s'atipi i a quedar-se sense res? Ens veiem a l'infern, que està al carrer, perquè el seu infern és la nostra esperança".

Fernández ha explicat que llançar un sabata a algú és símbol de menyspreu en el món àrab, i ha recordat la guerra de l'Iraq en què va participar el Govern espanyol quan Rato formava part, i ha conclòs: "Fins aviat gàngster".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés