Actualitzat 31/10/2012 21:24

AMPL2.- 25-N.- La Junta Electoral insta la "retirada immediata" de la campanya del Govern català

Presidencia De La Junta Electoral Central
EUROPA PRESS

No es poden suggerir opcions de vot "en cap cas, directament o indirectament"


BARCELONA, 31 oct. (EUROPA PRESS) -

La Junta Electoral Central (JEC) ha instat aquest dimecres la Generalitat a retirar immediatament els vídeos i falques radiofòniques institucionals sobre les eleccions perquè "constitueixen una campanya institucional d'incentivació del vot no emparada per la legislació" electoral aplicable a aquests comicis.

El dictamen de la Junta aprovat per majoria --tot i que hi ha hagut tres vots particulars-- s'ha pres després d'analitzar el vídeo, sobre el qual s'afirma que "aquestes campanyes en cap cas poden suggerir, directament o indirectament, opcions de vot", ha informat la JEC.

PP, PSC i C's van denunciar aquest dilluns l'espot perquè consideraven que aquesta campanya "se saltava la llei", i van criticar que el Govern català posés una campanya institucional al servei del projecte de CiU, després de la polèmica que va generar la inclusió d'imatges de la manifestació de la Diada, entre d'altres.

La Junta ha dictaminat que aquests vídeos i falques radiofòniques són una campanya institucional "d'incentivació del vot" --així ho ha reconegut també la Generalitat en les seves al·legacions, segons el dictamen-- que no està emparada per la legislació electoral aplicable a les eleccions autonòmiques catalanes.

Es refereix a un acord del 17 de febrer del 2011 de la pròpia Junta Electoral Central que recorda que en futures eleccions autonòmiques les autoritats que convoquin comicis no poden influir en l'orientació del vot i "no es pot fer una campanya de foment de la participació dels electors".

LOREG, ESTATUT I LLEI AUDIOVISUAL

Aquesta modificació es deu, segons explica l'acord de la Junta, que el nou apartat 2 de la Disposició Addicional Primera de la Loreg "ha inclòs expressament l'apartat 1 de l'article 50 de la Loreg entre els preceptes que cal aplicar a les eleccions" autonòmiques, i que va en aquesta direcció.

La junta ho constata tot i que l'Estatut assenyala en el seu article 43.3 que els poders públics han de procurar que les campanyes institucionals "tinguin com a finalitat la de promoure la participació ciutadana".

I és perquè el mateix Estatut estableix en l'article 39 que això s'ha de concretar en la legislació que ho desenvolupi: segons la Junta Electoral, en aquest cas és l'article 50.1 de la Loreg.

També ha recordat que la Llei de Comunicació Audiovisual de Catalunya assenyala que les institucions durant els períodes electorals únicament poden fer campanyes destinades a informar els ciutadans sobre la data de les eleccions, el procediment de votació però "en cap cas pot suggerir, directament o indirectament, opcions de vot".

A més, la Loreg estableix que aquestes campanyes únicament poden difondre's "en espais gratuïts en mitjans públics" i no en mitjans privats.

VOTS PARTICULARS

Els vots particulars davant de l'acord majoritari --emesos per Luisa Segoviano, Joan Manuel Trayter i Alfonso de Esteban-- constaten que l'article 43 de l'Estatut diu que 'Els poders públics han de procurar que les campanyes institucionals que s'organitzin en ocasió dels processos electorals tinguin com a finalitat la participació ciutadana'.

Pel que fa l'article 50.1 de la Loreg, defensen que la literalitat no permet concloure que prohibeixi que els poders públics fomentin la participació ciutadana a les eleccions, sinó que "el precepte es limita a prohibir que les campanyes influeixin en l'orientació del vot".

En conseqüència --segons els tres membres de la JEC que han emès vot particular--, l'aplicació dels dos preceptes permet "que els poders públics fomentin la participació ciutadana", per la qual cosa no quedaria prohibida la campanya institucional de foment de la participació i del vot feta per la Generalitat, afegeixen.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés