Actualitzat 22/09/2012 13:08

Un avançament electoral fulminaria les comissions d'investigació al Parlament

Parlament de Catalunya
EUROPA PRESS

A la de les caixes d'estalvis estan citats Goirigolzarri, Rato, Linde i Narcís Serra


BARCELONA, 22 set. (EUROPA PRESS) -

Un hipotètic avançament electoral dels comicis catalans fulminaria les comissions d'investigació sobre les caixes d'estalvis catalanes i la gestió de la sanitat que actualment estan en marxa al Parlament.

Després de constituir-se abans de l'estiu, les dues comissions han d'iniciar els seus treballs amb el nou curs polític, però si el president Mas decideix avançar les eleccions, els seus treballs es veuran suspesos definitivament.

Quan una legislatura arriba al seu final, les comissions queden automàticament dissoltes, i amb la nova legislatura haurien de començar de zero, ja que no es manté la seva estructura.

Això significa que els partits que les van impulsar haurien de proposar-les i buscar una altra vegada els suports necessaris per crear-les, per la qual cosa un hipotètic canvi en l'aritmètica parlamentària deixa a l'aire que tornin a constituir-se.

Si es confirma l'avançament electoral, evitarien haver d'acudir a la Cambra a comparèixer davant de la comissió de caixes el president de Bankia, José Ignacio Goirigolzarri, el seu antecessor i exvicepresident del Govern, Rodrigo Rato, i el president del Banc d'Espanya, Luis Linde.

També han estat citats per a aquesta comissió el conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell; el seu antecessor, el socialista Antoni Castells, i els expresidents del Banc d'Espanya Miguel Àngel Fernández Ordóñez i Jaime Caruana.

SENSE PARTICIPACIONS PREFERENTS

D'altres que s'estalviarien el seu desplaçament són tots els principals exdirectius de les caixes d'estalvis catalanes intervingudes, entre els quals es troben l'exministre socialista Narcís Serra, i l'exdirector general de Caixa Catalunya i ara al capdavant de Catalunya Caixa, Adolf Todó.

El final de la comissió també suposaria que el Parlament es quedés en aquesta legislatura sense abordar el tema de les participacions preferents, una prioritat per als impulsors de la comissió --ICV-EUiA, ERC, C's i SI-- i per al PSC.

INICIATIVA DEL PSC

La comissió sobre la sanitat catalana, impulsada pel líder del PSC, Pere Navarro, es reunirà per primera vegada aquest dimarts, quan haurà de decidir sobre el pla de treball, els compareixents, el calendari i les sol·licituds de documentació.

Tot i que encara no es coneguin les persones que han d'acudir a la Cambra, els socialistes catalans ja van anunciar que volien la presència de l'actual conseller de Salut, Boi Ruiz, i del seu antecessor, la diputada del PSC al Parlament, Marina Geli.

El PSC també vol les compareixences de l'expresident de l'Institut Català de la Salut (ICS), Josep Prat, el president del Consorci Hospitalari de Catalunya (CHC), Josep Abelló; el seu antecessor i president del Grup Serhs, Ramon Bagó; l'exalcalde socialista de Reus Lluís Miquel Pérez, i l'exdirector del CatSalut Carles Manté.

La creació d'aquesta comissió es va produir després que es transcendissin diversos casos vinculats a la xarxa sanitària concertada, com la dimissió de Prat, investigat per pràctiques irregulars en el Grup Innova de l'Ajuntament de Reus, municipi governat entre 1979 i 2011 pel PSC.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés