Actualitzat 17/12/2013 21:22

CiU planteja un registre perquè immigrants i catalans a l'estranger votin a les consultes

Els partits registren 246 esmenes a la proposició de llei


BARCELONA, 28 set. (EUROPA PRESS) -

El grup parlamentari de CiU ha presentat al Parlament una esmena a la proposició de llei de consultes no refrendàries per crear un "Registre de Participació" en què els catalans residents a l'estranger i els immigrants no comunitaris puguin inscriure's per participar en una consulta.

El text presentat per la federació, que ara haurà de debatre's en comissió al costat de les esmenes de la resta de grups, estableix que el decret de convocatòria de cada consulta "delimitarà les persones cridadades a participar-hi", i apunta la possibilitat d'exigir als immigrants un temps mínim de residència a Catalunya per poder participar.

El text original de la proposició de llei fixa que poden participar a les consultes els catalans majors de 16 anys, així com els ciutadans de la UE i de la resta de països de l'espai Schengen que superin aquesta edat i estiguin degudament empadronats a Catalunya.

Ara com ara, cap altre partit proposa a les seves esmenes un Registre de Participació com el que planteja CiU, tot i que fonts de la federació han explicat a Europa Press que confien a poder arribar a acords durant el tràmit parlamentari abans d'elevar la llei al ple.

Aquest registre voluntari permetria que les consultes es realitzessin sobre un cens diferent al cens electoral per diferenciar aquests mecanismes de la participació dels referèndums, un aspecte clau per sortejar un possible recurs d'inconstitucionalitat.

Fonts de CiU han explicat a Europa Press que el principal objectiu de totes les seves esmenes al text és aquest, fer una llei "impecable" constitucionalment que impedeixi que el Tribunal Constitucional tingui arguments per retirar-la.

En les seves esmenes ERC aposta també perquè immigrants i catalans a l'estranger puguin votar, però no planteja la creació d'un registre de participació.

Per la seva banda, ICV-EUiA defensa que puguin participar a les consultes totes aquelles persones grans de 16 anys que estiguin degudament empadronades en algun municipi de Catalunya, però no fa cap referència als catalans que viuen a l'estranger.

SENSE AL·LUSIONS A LA INDEPENDÈNCIA

Entre les 246 esmenes a l'articulat presentades per tots els grups cap fa al·lusió a l'autodeterminació de Catalunya, malgrat que CiU i ERC sostenen que la llei podria servir per convocar una consulta sobiranista, i PSC, PP i C's neguen rotundament aquesta possibilitat.

C's i PP sí han presentat diverses esmenes per posar de relleu que les consultes no refrendàries no han de superar en cap cas els límits de la Constitució Espanyola i les competències que l'Estatut dóna a la Generalitat.

El partit d'Albert Rivera recull en les seves propostes que cap consulta pot preguntar per assumptes que siguin "contraris a l'ordenament polític vigent", mentre que el PP remarca que el marc competencial sobre el qual preguntar és el que fixen les lleis vigents.

Malgrat que CiU sosté que sí es pot preguntar sobre l'autodeterminació, tesi que avala el Conseller Assessor per a la Transició Nacional, fonts de la federació nacionalista asseguren que han buscat blindar constitucionalment aquesta llei perquè no pugui ser recorreguda.

Per contra, fonts del PSC recorden que ja abans de començar els treballs de la comissió van recalcar que la norma "no serveix" per preguntar sobre la sobirania, i recorden que si Mas s'empara en ella estarà vulnerant l'esperit de la llei.

Els socialistes creuen que la llei de consultes és un instrument per fomentar la participació ciutadana en diverses modalitats, no només la de la consulta, per la qual cosa les seves esmenes estan enfocades a regular nombrosos models de participació.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés