Actualitzat 24/07/2014 14:41

30 entitats sobiranistes impulsen un manifest que exigeix fer el 9N "costi el que costi"

Los activistas E.Lucas, M.Corrales, A.Arqué, J.Vila, B.Serra y J.M.Ximenis.
EUROPA PRESS

Donen suport a "mesures de desobediència pacífica i d'insubmissió a la legalitat espanyola"

BARCELONA, 24 jul. (EUROPA PRESS) -

Representants d'una trentena d'entitats sobiranistes han presentat aquest dijous el manifest 'Referèndum del 9 de novembre. Per construir un país millor: fem que es pugui expressar la voluntat popular', que demana fer la consulta de la tardor "costi el que costi" i rebutja unes eleccions plebiscitàries.

En un acte davant del Parlament, l'exalcalde d'Arenys de Munt i un dels impulsors de la iniciativa, Josep Manuel Ximenis, ha exposat que un dels seus objectius és tranquil·litzar aquells catalans que tenen "dubtes" que el referèndum es pugui fer per l'oposició del Govern espanyol.

El text del manifest adverteix el Govern català que no pot convocar unes eleccions autonòmiques en clau plebiscitària en substitució de la consulta: "Unes plebiscitàries amb la promesa d'una posterior Declaració Unilateral d'Independència (DUI) seria poc creïble si la proposta ve de qui no ha tingut la voluntat política de convocar i mantenir un referèndum".

La també impulsora del manifest Anna Arqué ha explicat que els catalans no poden acceptar "succedanis" de consulta, que és el que serien segons la ella uns comicis autonòmics, i ha precisat que l'objectiu de les entitats signants també serà teixir una xarxa de complicitats i suport social al 9N.

Així, les entitats expressen el seu suport a les institucions catalanes perquè la consulta arribi el 9N amb l'aval de l'Estat o sense, i demanen evitar "que puguin prosperar propostes de claudicació o de dilació que pretenguin obstaculitzar la creació de les condicions adequades" per celebrar-se.

El document també expressa el seu suport a les "mesures de desobediència pacífica i insubmissió a la legalitat espanyola" que es considerin oportunes per aconseguir que Catalunya exerceixi el dret a l'autodeterminació.

REUNIÓ MAS-RAJOY

En declaracions als periodistes, un altre dels impulsores del text, Blanca Serra, ha exposat que la consulta és molt important perquè no creuen que la reunió de la setmana que ve entre el president català, Artur Mas, i el del Govern espanyol, Mariano Rajoy, "tingui capacitat de canviar les coses".

Entre les entitats signants del manifest hi ha el Procés Constituent, International Comission of European Citizens, Intersindical CSC, Ara o Mai, Catalunya Diu Prou, SomCats, Escola en Català, Cercle d'Estudis Sobiranistes, Sindicats d'Estudiants dels Països Catalans, Ateneu Independentista d'Arenys de Munt i les sectorials de l'ANC Veïns per la Independència i Treballadors per la Independència.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés