Actualitzat 16/04/2014 11:24

Corominas (CDC) reclama a PP i PSOE una proposta que es pugui votar i no "distraccions"

Lluís Corominas (CDC)
Foto: EUROPA PRESS

Recomana que es parli "poc" de plebiscitàries perquè l'objectiu ha de ser el 9N

BARCELONA, 16 Abr. (EUROPA PRESS)

El vicesecretari general de coordinació institucional de CDC, Lluís Corominas, ha reclamat a PP i PSOE que no encoratgin "distraccions" i presentin una proposta ferma que es pugui votar en la consulta juntament a les dues preguntes pactades el desembre pel president Artur Mas, CiU, ERC, ICV-EUiA i CUP.

   En una entrevista d'Europa Press, ha lamentat que tant el discurs del líder del PSOE, Alfredo Pérez Rubalcaba, en el debat sobre la consulta al Congrés, com la seva proposta de reunir partits i autonomies a la cambra baixa per buscar sortida a la situació a Catalunya sonen a "voler entretenir" als catalans.

   "Si d'alguna cosa estem cansats els catalans és que ens distreguin", ha continuat, i ha censurat que la proposta socialista no entengui que el que volen els catalans és decidir per si mateixos i no que tot l'Estat espanyol decideixi pels catalans mitjançant unes majories a Les Corts que no es corresponen a les del Parlament.

   Per això, ha defensat que l'única opció que es podria acceptar des de Catalunya és que, al costat de les preguntes pactades pels partits sobiranistes, "hagués una proposta arribada de la resta de l'Estat que també es pogués votar" i es posés paral·lela a les altres dues.

   "Aquesta és l'única proposta que crec que podríem arribar a incloure, perquè la història recent i pretèrita demostra que l'Estat el que fa amb aquests jocs de mans és enganyar-nos", ha abundat.

   Corominas ha explicat que seria benvinguda una proposta amb contingut que arribés de la resta d'Espanya i que es pogués sotmetre a votació en la consulta, tot i que ha precisat que aquesta no seria l'opció de CDC, que ja ha començat a fer campanya pel doble 'sí' perquè Catalunya sigui independent.

   El dirigent de CDC augura que no hi haurà un canvi d'actitud de PP i PSOE després de les eleccions europees, perquè després ja tindran els ulls llocs en els comicis municipals --i autonòmics en moltes regions-- del 2015, i en les següents eleccions generals.

   "PP i PSOE durant molts anys s'han retroalimentat a veure qui és més espanyolista respecte a Catalunya per què ha de canviar això?", ha preguntat, i ha assegurat que no hi ha cap element sobre la taula que demostri que l'Estat ha entès el que està passant.

ELECCIONS PLEBISCITÀRIES

   Sobre la possibilitat que el procés sobiranista acabi en unes eleccions plebiscitàries si es bloqueja la consulta --escenari que Artur Mas ha considerat el més probable--, Corominas ha cridat a centrar el debat i els esforços que els catalans puguin votar el 9 de novembre i no a plantejar escenaris posteriors.

   "De l'escenari posterior al 9 de novembre, tot i que hem de mirar-ho perquè ha d'existir una sortida democràtica a aquest desig dels catalans de decidir el nostre futur, hem de parlar poc d'aquí al 9 de novembre", ha resumit.

   Ha recordat que el mateix Mas ja ha explicat que, si el Govern espanyol impedeix la consulta, abordaria amb els partits i entitats que donen suport al el 'dret a decidir' el camí a seguir a partir de llavors, un full de ruta en què podrien situar-se unes plebiscitàries.

   Si s'arribés a aquest extrem, Corominas destaca la importància que la proposta fos "molt clara" perquè el resultat d'unes eleccions d'aquest tipus no induís a error i que fos evident per als catalans, la resta d'espanyols i la comunitat internacional que observa el procés.

   Ha afegit que, arribats a aquest punt, també seria important que els partits sobiranistes actuessin de manera coordinada: "Que ho féssim de manera conjunta amb altres partits, amb programes comuns que clarament tiressin endavant aquesta via sol comptant amb els propis catalans i amb l'aval de la legitimitat de la sobirania del Parlament".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés