Actualitzat 22/07/2014 18:39

El PSC porta la llei de consultes i la pregunta del 9N al Consell de Garanties

El diputado del PSC en el Parlament Ferran Pedret
EUROPA PRESS

BARCELONA, 22 jul. (EUROPA PRESS) -

El PSC ha registrat aquest dimarts al Parlament una sol·licitud perquè el Consell de Garanties Estatutàries pronunciï si la llei de consultes no refrendàries que prepara la Cambra catalana i la doble pregunta de la consulta del 9 de novembre respecten l'Estatut i la Constitució Espanyola.

En declaracions als periodistes, el diputat Ferran Pedret ha argumentat que, malgrat que pot ser una llei "molt útil per millorar la qualitat de la democràcia", el grup socialista creu que la norma té articles que podrien estar vulnerant la legalitat.

Els socialistes demanen opinió a l'òrgan consultiu de la Generalitat sobre més d'una desena d'articles de la llei, com els que fan referència al cens de les persones cridades a participar en la consulta i les matèries sobre les quals la Generalitat pot preguntar els ciutadans.

El PSC ha defensat des del principi que la llei no serveix per a la consulta del 9N, ja que entre les competències de la Generalitat no està la de preguntar els ciutadans sobre la independència, mentre que els partits sobiranistes estan convençuts que sí que es pot fer amb aquesta norma.

PREGUNTA DEL 9N

Pedret ha argumentat que el PSC demana també un dictamen del Consell sobre la pregunta del 9N perquè és "absurd abstreure's de la realitat", i aquesta realitat passa perquè CiU, ERC, ICV-EUiA i la CUP van pactar una doble pregunta i estan disposades a dur-la a terme amb la llei de consultes.

El PSC ha decidit finalment portar davant el Consell la pregunta del 9N malgrat que el líder del partit, Miquel Iceta, ha apuntat aquest dilluns que l'òrgan difícilment pot pronunciar-se sobre una cosa que no sigui un text legal com la pregunta de la consulta, que és un "futurible".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés