Publicat 18/04/2014 10:57

Terricabras vol que l'Eurocambra "inciti" Rajoy a celebrar-la i acceptar el resultat

El candidato de ERC a las europeas, Josep Maria Terricabras.
ERC

Assegura que una victòria seva no afectaria al "pacte sòlid" amb CiU a Catalunya

GIRONA, 18 abr. (EUROPA PRESS) -

El candidat a les eleccions europees d'ERC, l'independent Josep Maria Terricabras, ha assegurat aquest divendres que, si és elegit eurodiputat, buscarà que el Parlament Europeu "inciti al Govern espanyol a permetre l'elecció del dia 9 de novembre", en al·lusió a la consulta d'autodeterminació prevista per aquesta data.

En una entrevista d'Europa de Press ha dit que l'objectiu no és només demanar que es pugui votar, sinó que la iniciativa també demandarà "que s'accepti el resultat de la votació", alguna cosa clau per a la viabilitat d'un eventual Estat català si el resultat de la consulta és favorable a la independència.

Terricabras ha admès que haurà de treballar de pressa, ja que aspira que l'Eurocambra es pronunciï en el període que va entre la proclamació dels resultats de les europees i la convocatòria de la consulta: "Les coses hauran d'anar accelerades: segons em diuen els tempos europeus són molt lents".

Així, el filòsof que ERC ha elegit per a liderar la candidatura de les europees es posarà a treballar "immediatament" en aquesta qüestió, i per a això compte, com a mínim, amb els eurodiputats que puguin sortir elegits de CiU i ICV, partits que també avalen la data i la pregunta de la consulta.

Terricabras veu factible aconseguir aquest gest del Parlament Europeu, ja que la UE és un projecte de "democràcia i llibertat de vot", tot i que assegura que és conscient que la idea d'autodeterminació no és acceptada en la mateixa mesura per totes les famílies polítiques europees.

El candidat republicà ha conclòs que els eurodiputats catalans hauran d'explorar primer les possibilitats d'èxit que té la iniciativa abans de decidir-se a presentar-la: "Si no hi ha cap possibilitat, doncs no ens moguem perquè semblarà que ens ho han tombat", sentencia.

Terricabras necessita que el Parlament Europeu hauria de pronunciar-se a favor de la consulta, mai a favor o en contra de la independència de Catalunya, ja que això considera que és una decisió que correspon en exclusiva als catalans.

Aquest "eurocrític que no eurofòbic" avisa que els catalans no han d'anar a Europa a parlar només d'ells, sinó que han de treballar per canviar-la, sobretot pel que fa a l'austeritat econòmica, ja que per al professor establert a Girona ha estat improductiva i desastrosa.

COMPROMÍS POLÍTIC PUNTUAL

El seu predecessor com a candidat d'ERC és l'actual president del partit, Oriol Junqueras; Terricabras assegura que, per respecte als electors, no ha volgut rebre consells fins que sigui elegit i ironitza que no pensa seguir els passos de Junqueras, que també va acudir a Europa com a independent i va acabar afiliant-se al partit, liderant-lo, arribant a ser alcalde de Sant Vicenç dels Horts i cap de l'oposició a Catalunya.

"No sóc un polític amb ambició política, ni per temperament ni per edat. Si hagués volgut començar una carrera política m'hagués posat a això fa trenta anys i no ara", sentència Terricabras, que relata com el passat ja li van temptar diverses forces polítiques, i que ara s'ha decidit a col·laborar amb ERC per fer la seva aportació al procés sobiranista.

Tot i que assegura que es presenta per ser la primera força a Catalunya, aborda amb prudència la possibilitat que ERC guanyi unes eleccions a Catalunya per primera vegada des dels temps de la Segona República, i assegura que un possible 'sorpasso' a CiU no afectaria a l'aliança que els dos partits tenen a Catalunya.

"Cada llista vol guanyar, però l'aliança --amb CiU-- fins al 9 de novembre --data de la consulta-- està assegurada i és sòlida. També el treball que puguem fer junts a Europa per Catalunya està assegurat", sentencia el filòsof.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés