Actualitzat 21/09/2009 15:30

Consultes.- Feijóo defensa que habn de "castigar-se" com qualsevol altre acte "il·legal"

MADRID, 21 set. (EUROPA PRESS) -

El president de la Xunta de Galícia, Alberto Núñez Feijóo, ha defensat avui que les consultes sobre la independència plantejades a Catalunya han de "castigar-se" igual que "qualsevol altre acte il·legal" i amb la "tranquil·litat" que donen les lleis per mantenir l'Estat de Dret.

Durant la seva intervenció als esmorzars informatius organitzats per Europa Press, Feijóo ha explicat que, segons la seva opinió, el Govern ha de fer front al debat sobre la celebració de consultes en municipis catalans sobre la independència "amb els codis de l'Estat de Dret".

"Les consultes il·legals són il·legals --ha emfatitzat--. Igual que si es comet qualsevol altre acte il·legal al carrer o una casa es castiga, els actes il·legals han de castigar-se amb la tranquil·litat del suport que donen les lleis per mantenir l'Estat de Dret. Les consultes il·legals són sancionables des del punt de vista administratiu o penal".

El president gallec també ha assenyalat com a "molt important" aclarir l'escenari constitucional de l'Estatut de Catalunya, ja que considera "gravíssim" que pogués generar-se una situació d'insubmissió que afegeixi una crisi política a la ja existent crisi econòmica.

"Les coses ja estan prou malament com per empitjorar-les encara més", ha apuntat davant de la perspectiva d'una possible "insubmissió" a la sentència del Tribunal Constitucional. "Em semblaria gravíssim, per això crec que és molt important aclarir l'escenari constitucional", ha argumentat.

Feijóo ha manifestat així el seu desig que el país no pateixi una crisi política "des del punt de vista de l'estructura de l'Estat", ja que produiria "una enorme complexitat". "I si aquesta crisi política s'estén per altres comunitats autònomes estaríem davant d'una enorme dificultat de saber qui som i saber realment què hem de fer per retrobar-nos a nosaltres mateixos", ha apuntat.

"CAL OCUPAR-SE DELS DESOCUPATS"

El president gallec ha defensat que els polítics espanyols han de preocupar-se en aquest moment per atendre els quatre milions i mig de desocupats, un col·lectiu de gent que "si sentissin alguns col·loquis entre els polítics pensarien que són polítics d'un altre país".

Per això, s'ha mostrat "convençut" que, sigui quina sigui la sentència, el "més democràtic" que es pot fer és acatar-la. Tot i això, ha mostrat els seus dubtes sobre la inclusió del terme nació al Preàmbul, ja que no entén per què s'inclouen coses "si després es diu que no tenen importància i no produeixen efectes".

Finalment, ha deixat clar que els ciutadans gallecs no són nacionalistes i així ho demostra el 85% de la població en cada comici votant el PP i el PSOE. "Som profundament galleguistes, però no som excloents, i seria dolent que a Espanya depenent del moment hi hagi una o diverses nacions".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés