Actualitzat 16/11/2012 17:59

Els candidats a rector de la UB s'oposen a les taxes i defensen la governança democràtica

Dídac Ramírez
EUROPA PRESS

BARCELONA, 16 nov. (EUROPA PRESS) -

Els quatre candidats a liderar el rectorat de la Universitat de Barcelona (UB) han coincidit aquest divendres a assenyalar la seva oposició a les taxes universitàries que ha aplicat la Generalitat i a rebutjar reduir la democràcia interna dels centres en el procés d'elecció del rector.

L'actual rector, Dídac Ramírez, que aspira a la reelecció, ha participat en un debat electoral juntament a la resta de candidats, Josep Antoni Bombí, catedràtic d'Anatomia Patològica, Farmacologia i Microbiologia de la Facultat de Medicina; Victòria Girona, catedràtica de Fisicoquímica de la Facultat de Farmàcia, i Joaquim Gutiérrez, catedràtic de Fisiologia i Immunologia.

El debat, organitzat pel Consell de l'Alumnat a la Facultat d'Economia i Empresa, s'ha estructurat en cinc blocs --finançament, estudis, personal, governança i societat-- en els que els aspirants han pogut defensar el programa que presenten a les eleccions, que se celebraran el 22 de novembre.

Front a la difícil conjuntura econòmica, tots han sol·licitat un millor finançament públic i han advocat per augmentar les beques perquè "cap alumne capacitat quedi fora de la universitat", i alhora s'han mostrat rotundament contraris a la imposició de les taxes, que allunyen Catalunya de la resta de països europeus, ha destacat Ramírez.

GOVERNANÇA

Sobre la comissió de governança del Parlament, que obre la porta que el rector el seleccioni un patronat, Ramírez ha rebutjat la intervenció política en l'elecció del rector i, en la mateixa línia, Bombí ha sentenciat: "No volem donar la mateixa imatge patètica d'altres institucions de l'Estat".

En el mateix sentit, Gutiérrez ha recordat que la gestió del Parc Científic per part d'un patronat polític no ha evitat que sigui un dels principals problemes econòmics de la universitat, pel que ha criticat que s'imposi una "cascada de nomenaments" que ignori la participació estudiantil.

En canvi, Girona ha passat de puntetes pel procés electoral i s'ha centrat a indicar que la governança també és buscar una millor finançament i organització interna del centre per obtenir un "millor rendiment".

Bombí ha estat el candidat que més ha insistit a fomentar la relació de la universitat amb l'empresa per fomentar la inserció laboral dels alumnes i, així, ajudar a apaivagar l'atur juvenil, aportant els coneixements en innovació a les pimes.

PERSONAL I ESTUDIS

Tot i que no ha estat un debat amb massa retrets, Gutiérrez ha posat sobre la taula els "acomiadaments" de personal perquè creu que són una pèrdua de capital humà, al que Ramírez ha matisat que no s'ha fet fora ningú, sinó que no s'han renovat contractes a falta de pressupost, i ha convidat la resta d'aspirants a dir com ho haguessin fet compatible sense generar dèficit.

També hi ha hagut diversitat de visions sobre el model d'organització dels graus i màsters, que a Catalunya és de quatre anys per als graus i un any de màster, si bé a Europa el sistema és de tres i dos anys respectivament.

Mentre Girona s'ha posicionat a favor d'una revisió del model actual, Gutiérrez i Bombí han defensat consolidar-lo, mentre que Ramírez ha manifestat que depèn del tipus de titulacions, ja que en una tipologia és millor mantenir el model espanyol i en altres introduir l'europeu per no frenar la mobilitat dels estudiants.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés