Actualitzat 09/07/2010 18:37

Estatut (Interpr).- El TC impedeix al Parlament crear vegueries alterant els límits provincials

BARCELONA, 9 jul. (EUROPA PRESS) -

La sentència del Tribunal Constitucional (TC) sobre l'Estatut ha negat al Parlament la capacitat per crear vegueries --set, segons el projecte de llei ja en marxa-- si els límits territorials d'aquestes no coincideixen amb les quatre províncies existents.

El TC ha desestimat la impugnació dels articles 83, 90, i 91 de l'Estatut que preveuen la creació de les vegueries a Catalunya, però ha interpretat la norma catalana impedint la nova divisió territorial com està prevista per un Projecte de llei del Govern.

La sentència dictamina que el legislador pot interpretar que la vegueria és "una nova entitat local o una nova denominació de la província", i estableix que és l'organització del govern local de Catalunya, i no la del govern local de l'Estat en aquest territori.

El TC ha considerat que "en cap cas la creació, modificació i supressió, així com el desenvolupament del règim jurídic de les vegueries", poden regular-se per part del legislador autonòmic, i recorda que l'alteració dels límits provincials correspon a una llei orgànica estatal.

"De cap manera la creació, modificació o supressió de les províncies estan a l'abast del legislador autonòmic", conclou la sentència.

Sobre la creació dels Consells de Vegueria, la sentència afirma que, si substitueixen les diputacions, correspondrà a l'Estat "determinar la seva composició i la manera d'elecció dels seus membres".

La sentència també dictamina que "els Consells de Vegueria poden substituir a les diputacions a l'exclusiu cas que els límits geogràfics de les vegueries coincideixin amb els de les províncies".

Pesi la interpretació del TC, l'Estatut preveu que l'alteració dels límits provincials s'ha de portar a terme segons el que disposa l'article 141.1 de la Constitució Espanyola.

VOTACIÓ AL PARLAMENT

Es dóna la circumstància que el Parlament sotmetrà a votació en el pròxim ple l'aprovació de la llei de Vegueries que desenvolupa els articles de l'Estatut que aquest divendres el TC ha declarat constitucionals, però ha interpretat.

Aquesta setmana el Consell de Garanties Estatutàries també ha expressat les seves reserves al projecte de llei perquè considera que una disposició del text és inconstitucional, i dues més han d'interpretar-se.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés