Actualitzat 04/05/2010 19:11

Estatut.- Puigcercós insta a crear una "legalitat" catalana si el TC el retalla

VIGO, 4 maig (EUROPA PRESS) -

El president d'ERC, Joan Puigcercós, ha advertit avui que si el Tribunal Constitucional (TC) dicta que l'Estatut no entra a la Constitució caldrà crear una "legalitat" pròpia a Catalunya.

En una conferència organitzada per la Facultat de Filologia de Vigo, titulada 'La llengua pròpia a les societat multiculturals', Puigcercós s'ha referit al tema de l'Estatut i de l'eventual sentència del TC a preguntes dels assistents.

Pel president republicà, si el TC retalla l'Estatut serà un problema, i ha afegit que el seu partit entén la Constitució "com un punt i seguit". "Si no entrem a la seva legalitat, caldrà crear la nostra legalitat", ha subratllat.

Ha apuntat el rumor que l'objectiu sigui "carregar-se el model d'immersió lingüística que paradoxalment té l'aval del TC", i alhora ha recordat que la voluntat majoritària a Catalunya és d'autogovern, citant aspectes com la recaptació d'impostos, la limitació de competències, la bilateralitat, el control de les grans infraestructures i la definició de fets identitaris.

En aquest context, ha advertit que si no es cap en aquesta legalitat, s'haurà de crear la seva pròpia legalitat, una cosa, segons ha reconegut, fàcil de dir però difícil de fer.

INDEPENDENTISME "ESTRATÈGIC"

Segons Puigcercós, a Catalunya ha començat a aflorar un independentisme "estratègic", un "post-federalisme" que ha atribuït a l'afartament de Madrid. Després d'això, ha assenyalat que el president de la Generalitat, José Montilla, no és independentista, però creu que hi ha un encaix "i per part del PSOE l'estan fent fora d'Espanya".

Segons la seva opinió, no hi ha una altra sortida que un "divorci tranquil", després de considerar que la independència de Catalunya és una possibilitat real. "Ningú ens ajudarà, però ningú s'hi oposarà", ha assegurat, després d'indicar que el si de la Unió Europea és favorable.

"Són moltes les coses que uneixen els catalans i espanyols, però el respecte és important", ha apuntat, i alhora ha considerat que "s'ha perdut el respecte i el reconeixement i en aquell moment el més sa és un bon divorci".

Puigcercós, que ha donat la conferència en català però ha respost en castellà a les preguntes, ha advocat per la normalització de la llengua catalana, si bé ha precisat que en el context multicultural que existeix actualment ha de ser "llengua comuna", superant així el concepte de llengua materna o pròpia.

Així, després d'incidir que les societats no són ni poden ser monolingües, ha marcat el seu objectiu de fer del català una llengua pública comuna "en una societat on existeixen moltes llengües", a causa dels fluxos migratoris. De fet, ha explicat que a Catalunya es parlen avui fins a 200 llengües diferents.

Després de destacar que l'única manera que el català augmenti la quantitat de parlants és amb la immigració, ha advocat per una "catalanitat oberta, integradora" explicant que l'adhesió a una determinada cultura no implica renunciar al bagatge cultural amb el qual es compta. Així, ha precisat que l'objectiu és que el català sigui aquesta llengua pública comuna, independentment del que cadascú parli a casa seva.

També ha indicat que un govern d'esquerres ha de lluitar perquè tots els ciutadans participin en igualtat de condicions i que, per a això, un dels instruments necessaris és el català. "Sense el coneixement del català és molt difícil la integració i no hi ha cohesió social", ha conclòs.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés