Actualitzat 28/07/2014 16:57

Felip VI imposa que els membres de la Família Reial es dediquin en exclusiva a l'activitat institucional

Reyes de España Felipe VI y Letizia
EUROPA PRESS

Regularà l'acceptació de regals i aprovarà un Codi de Conducta per als seus treballadors

MADRID, 28 jul. (EUROPA PRESS) -

El rei Felip VI ha decidit que els membres de la Família Reial només podran desenvolupar, amb caràcter exclusiu, activitats de naturalesa institucional, ha anunciat el Palau de Zarzuela.

La Casa del Rei ha citat aquest dilluns als mitjans de comunicació que cobreixen habitualment les activitats de la Casa Reial per informar-los d'una sèrie de criteris d'actuació decidits per Felip VI i que afectaran la seva família i el personal de la Casa de Sa Majestat, l'òrgan que el serveix de suport en el desenvolupament de les seves funcions constitucionals.

Des de la proclamació de Felip VI la Família Reial ha quedat limitada a Felip, Letícia, els reis Joan Carles i Sofia, la Princesa d'Astúries i la infanta Sofia.

Les germanes de Felip VI, la infanta Elena i la infanta Cristina, ja no són membres de la Família Reial, sinó família del Rei. En relació amb elles, Felip VI ha decidit que, amb caràcter general, "no desenvoluparan activitats de caràcter institucional".

"El desenvolupament ocasional i puntual d'alguna activitat institucional per part de membres de la Família de Sa Majestat que no siguin membres de la Família Reial només tindrà lloc quan existeixi un encàrrec concret del Rei, dins l'àmbit de les seves atribucions o quan per la naturalesa o el lloc de l'activitat i després d'igual encàrrec, es requereixi la corresponent decisió aprovada pel Govern espanyol", ha informat Zarzuela.

En aquests casos puntuals --que ara per ara, i amb la infanta Cristina imputada, només podrien afectar la infanta Elena-- no cobraran per participar en activitats institucionals.

Un portaveu de Zarzuela ha assegurat que el cas Nóos --que investiga els negocis presumptament irregulars que va emprendre Iñaki Urdangarin i en què està imputat juntament amb la seva dona-- "no ha influït" en aquesta decisió.

El fet cert és que la Casa del Rei portava anys intentant diferenciar entre el nucli de la Família Reial que vivia en exclusiva dels pressupostos de l'Estat (els reis Joan Carles i Sofia i els Prínceps d'Astúries, abans de l'abdicació), i les infantes Elena i Cristina, que compatibilitzaven les seves funcions institucionals amb activitats en empreses privades, a causa que la dotació que rebien dels pressupostos de la Casa no equivalia a un sou.

Aquest model de doble dependència en el cas de les Infantes es va veure inadequat amb el pas del temps, però sobretot va quedar en evidència amb l'esclat del cas Nóos. Amb la decisió de Felip VI, la seva filla menor, la infanta Sofia, no podrà treballar en un futur per a cap empresa privada, com les seves ties, i es dedicarà en exclusiva a representar la institució.

L'actual monarca ha adoptat una altra sèrie de decisions per posar en pràctica el compromís que va adoptar en el seu discurs de proclamació, quan va traslladar el seu desig de ser un referent de l'"exemplaritat" que "amb tota raó" demanden els ciutadans. Per a això, es va comprometre a vetllar per "preservar el prestigi de la institució", amb una "conducta íntegra, honesta i transparent".

Abans del 31 de desembre d'aquest any, Felip VI s'ha proposat aprovar un règim jurídic dels regals rebuts per part dels membres de la Família Reial i un Codi de Conducta per al personal de la Casa.

Aquest codi --que la institució farà públic-- incorporarà una sèrie de principis ètics que haurà de seguir el personal de la Casa, al qual se li aplica ja el règim d'incompatibilitats del personal al servei de les administracions públiques.

A manera d'exemple, fonts de Zarzuela han explicat que, entre altres coses, el Codi de Conducta podria prohibir acceptar regals que no entrin dins el que es considera un obsequi de cortesia.

NOMÉS L'ESTAT ASSESSORARÀ JURÍDICAMENT

Felip VI vol regular també l'assessorament jurídic que pugui precisar la Casa del Rei perquè aquesta tasca la desenvolupi sempre el servei jurídic de l'Estat. Amb aquest objectiu, abans de finals d'any, Zarzuela signarà un conveni de col·laboració amb l'Advocacia General de l'Estat.

La Casa del Rei ha precisat que aquest assessorament es refereix a dubtes que sorgeixin de la institució, i no afectarà els membres de la Família Reial a títol individual.

De la mateixa manera que Felip VI ha nomenat un conseller diplomàtic entre els membres del seu equip, el monarca actual desitja tenir un interlocutor únic en un dels àmbits d'actuació de la Corona, el suport a la promoció dels interessos econòmics espanyols.

Així, també abans del 31 de desembre, la Casa del Rei subscriurà un altre conveni de col·laboració amb la Secretaria d'Estat de Comerç que regularà l'exercici de les tasques de suport i assessorament permanent sobre la promoció dels interessos de les empreses espanyoles.

AUDITORIA EXTERNA DELS COMPTES

Felip VI també ha decidit dotar de més transparència els comptes de la Casa. Al costat de l'auditoria interna dels comptes que es fa des del 2007, es farà a partir de l'exercici del 2015 una auditoria externa que anirà a càrrec de tècnics de l'Administració General de l'Estat.

Aquest informe extern es publicarà de manera anual al costat de la presentació dels comptes de la Casa i la Memòria d'activitats, han precisat des de la institució.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés