Actualitzat 22/12/2011 13:52

El Govern completa l'aprovació de les tres lleis òmnibus amb el PP com a principal soci

Pleno Del Parlament
EUROPA PRESS

Ja només queden en fase de tramitació parlamentària la d'Urbanisme i la de la CCMA


BARCELONA, 22 des. (EUROPA PRESS) -

El Parlament de Catalunya ha aprovat aquest dijous la llei de Promoció de l'Activitat Econòmica, de manera que el Govern ja ha completat l'aprovació de les tres primeres lleis òmnibus que va enviar a la Cambra catalana --les dues primeres les va aprovar aquest dimecres--.

L'Executiu català ha trobat en el PP al seu principal aliat, però en estar mancat d'un ampli consens sobre les normes, ha hagut d'acceptar modificacions de la mà de populars, socialistes i republicans.

Aquesta tercera llei òmnibus, que ha arribat amb un número inusual d'esmenes vives a la votació final --299--, ha necessitat una nova votació maratoniana que ha superat l'hora de durada.

En aquesta normativa, que modifica fins a 17 lleis en vigor, CiU ha pactat àmbits en matèria d'habitatge i medi ambient amb el PP, mentre que ha tingut el suport d'ERC per tirar endavant canvis en la regulació agroalimentària i de comerç.

Entre d'altres aspectes, la normativa deroga el dret d'adquisició preferent de terra agrari a favor de la Generalitat; amplia els suposats de comunicació prèvia en tràmits relacionats amb la gestió de residus i instal·lacions ramaderes; redueix les sancions en comerç interior; facilita el començament de l'activitat turística i crea la figura d''habitatges d'ús turístic'.

També revisa les previsions sobre la implantació d'establiments comercials; redueix els suposats de prohibició de la promoció de begudes alcohòliques per mitjà d'ofertes i rebaixes de preu, però excloent les que incitin el consum abusiu; liberalitza el mercat del transport de viatgers per carretera; facilita l'accés als habitatges de protecció oficial; flexibilitza els requisits als edificis de nova construcció; elimina determinades reserves urbanístiques i suprimeix l'informe preceptiu sobre les determinacions del pla urbanístic.

El diputat del PSC Jaume Collboni veu una llei plena de mesures "parcials" i insuficients per reactivar l'economia, i ha criticat el Govern per no voler negociar-la, segons la seva opinió, amb els socialistes malgrat ser el principal grup de l'oposició.

Des de les files del PP, Santi Rodríguez ha destacat que coincideix amb CiU en matèria d'habitatge però dista molt de fer-ho en l'àmbit d'horaris comercials, mentre que la diputada d'ICV-EUiA Laura Massana ha deplorat que les lleis òmnibus tenen un "esperit antidemocràtic" com mai abans s'havia vist a la Cambra.

El líder d'ERC, Joan Puigcercós, ha advertit que en el seu afany per desregular el que finalment la normativa aconsegueix és crear "inseguretat jurídica", i ha criticat que el text persegueix modificar de cop lleis de l'anterior Executiu català que funcionaven.

Des de CiU, el diputat Ramon Espadaler ha defensat la importància de la norma per reactivar l'economia, sobretot a l'hora d'ajudar els emprenedors, i ha exhibit la geometria variable de la seva formació en destacar que han pactat modificacions tant amb el PP com amb ERC, i molt menys amb el PSC.

AFAVORIR LOBBIES

Els dos partits que formen el Grup Mixt, SI i C's, han coincidit a acusar CiU de promoure aquesta llei per afavorir els lobbies i interessos privats que, segons han dit, van ajudar els nacionalistes en campanya.

El diputat Jordi Cañas (C's) ha criticat falta de debat públic en una tramitació parlamentària que ha donat una normativa que és un "autèntic frau, fiasco i fracàs", mentre que Uriel Bertran (SI) ha qüestionat que abordi les necessitats que existeixen per a la reactivació econòmica.

Després de l'aprovació de les tres primeres lleis òmnibus, ara ja només queden en tràmit parlamentari una quarta sobre urbanisme i una cinquena sobre els mitjans públics.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés