Actualitzat 29/06/2010 13:34

Guerra veu "sensata" la sentència i diu que Montilla haurà d'acatar-la tot i que cridi a la "sublevació"

Alfonso Guerra atiende a la prensa
EP/AYTO-ELCHE

MADRID, 29 juny (EUROPA PRESS) -

El president de la Comissió Constitucional del Congrés, Alfonso Guerra, ha qualificartavui de "bastant sensata" la sentència del Tribunal Constitucional sobre l'Estatut i ha afirmat que el president de la Generalitat, José Montilla, tot i que ara hagi de fer "soroll", finalment haurà d'acatar-la.

En declaracions als periodistes al Congrés dels Diputats, l'exvicepresident del Govern ha considerat "un poc estrany" que Montilla "demani que els ciutadans es manifestin en sublevació contra la sentència" mentre està dient que "s'estàlvia el 95%" del text. "No entenc res", ha afegit.

Així, ha atribuït la seva reacció que els partits catalans "segurament estan obligats ara a fer soroll" però ha afegit que "naturalment" tots hauran d'acatar la sentència i que "no passarà res, com passa en un Estat de Dret".

"Tots han, a partir d'ara, d'atendre el que és constitucional i el que no ho és segons ha decidit qui té l'atribució per fer-ho", ha avisat Guerra, per a qui "tot els altres és soroll" que "no té cap transcendència".

A més, el veterà socialista ha opinat que, després de conèixer-se ahir la sentència del TC, "el que crida l'atenció són les reaccions" i en especial que es posi el focus en el que avala la sentència i no en el que declara inconstitucional que, segons la seva opinió, és la clau quan es presenta un recurs d'aquest tipus. "Per a alguns és massa, per a altres no ha estat res, jo crec que cal col·locar-se en un just mitjà", ha apuntat.

ARTICLES "D'IMPORTÀNCIA CERTA"

Guerra, que ha presidit la comissió parlamentària que va negociar el text de l'Estatut, ha puntualitzat que el Constitucional obliga a modificar "una sèrie d'articles que tenen importància certa", com tot el relatiu al Consell de Justícia de Catalunya --contra el que ell havia advertit i que rebutja el TC--.

En espera de conèixer la sentència completa, ha subratllat que el TC "aclareix definitivament" que el terme nació "només s'entén, com diu la Constitució, com a nacionalitat, i per això es va col·locar en el preàmbul" i que interpreta el relatiu a la llengua i el finançament situant-lo "en el just terme en què la Constitució ho permet".

I a més, ha valorat que el TC "elimina" el concepte d'"esforç fiscal" que, segons la seva opinió, és "un invent" contra el qual ha dit haver "batallat moltíssim". "Per tant a mi em sembla una sentència bastant sensata", ha conclòs el diputat.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés