Actualitzat 19/06/2014 10:15

Jáuregui aposta per "renovar" el pacte amb País Basc i Catalunya

Ramón Jáuregui
PSCYL

Proposa "reformes importants, precises i profundes" sense demolir el marc de convivència actual

BILBAO, 19 juny (EUROPA PRESS) -

L'europarlamentari del PSOE Ramón Jáuregui afirma que una de les grans tasques pendents d'Espanya és "renovar" el pacte amb les nacionalitats més singulars d'Espanya, com són País Basc i Catalunya.

A més, ha afirmat que "Espanya ha de fer alguna cosa nova i gran", i ha proposat reformes importants, precises i profundes, sense demolir el marc de convivència actual.

En una entrevista concedida a Radio Euskadi recollida per Europa Press, Jáuregui ha afirmat que, "en el dilema greu" que viu l'Estat espanyol, s'ha produït "una crisi territorial, un altre cop, que ha rebrotat en aquesta Espanya que potser mai ha estat capaç d'articular un Estat en el qual les convivències de les expressions culturals o identitàries fos pacífica".

"El fet cert és que tot això està sobre la taula i jo crec que Espanya està cridada, o la seva política o la seva gent, jo crec que tot, a fer alguna cosa nova, gran. I m'agradaria que fos així", ha destacat.

Després de rebutjar parlar d'una segona transició, ha subratllat que "cal remodelar gran part de les parets mestres d'aquesta convivència", però ha advertit que "tirar-les per fer ex-novo un país nou", pot haver-hi el perill de, "netejant l'aigua bruta, llancem el nen amb l'aigua".

"Jo crec que el país no està en condicions de replantejar-se una convivència completament ex-novo, de crear una democràcia diferent, utòpica o meravellosa", ha afegit.

Per aquesta raó, ha afirmat que cal sostenir "les parets mestres del país i fer reformes molt importants en moltes coses".

Segons ell, entre altres coses, cal canviar gran part del sistema polític, amb la reforma de la Llei Electoral, "perquè hi hagi una participació més gran de la ciutadania amb la finalitat que puguin premiar o castigar comportaments personals a les llistes".

A més, ha apostat per "canviar el sistema parlamentari que, probablement, cal anar a una Cambra territorial que representi més bé els pobles a Espanya i el Senat convertir-la en una Cambra de cost zero perquè sigui pagada per les comunitats autònomes".

També ha afirmat que cal "renovar el pacte amb les nacionalitats perquè el model territorial pugui funcionar més bé i, per descomptat, cal reformar la Constitució".

"Aquestes reformes poden ser delimitades, precises, importants i profundes, però no demolint un marc de convivència que continua sent útil en aquest moment".

PAÍS BASC I CATALUNYA

A preguntes de si País Basc i Catalunya "poden ser el 23-F de Felip VI", Ramón Jáuregui creu que cal la renovació del pacte "amb les nacionalitats més singulars d'Espanya".

Ha apuntat que, en el cas basc, "gran part dels paràmetres d'aquest pacte estan formulats a la Constitució amb el reconeixement dels drets històrics i amb la singularitat del sistema economicofinancer, que són les parets mestres d'aquest pacte".

"No sé què més hem de fer. Jo sento Urkullu parlar un altre cop d'Estatus. Veiem què és això, perquè jo no acabo de descriure molt bé què significa això, però crec que, amb el País Basc, les bases d'aquesta singularitat, de la seva forma de ser i estar a Espanya, les tenim definides", ha afegit.

Tot i això, ha precisat que "amb Catalunya això no ha succeït així, a Catalunya existeix un problema important perquè s'estan acumulant una decepció estatutària pel que va ser el trànsit desgraciat de la reforma de l'Estatut del Tribunal Constitucional, una vella reivindicació que el model financer comú que afecta Catalunya ni és just envers els catalans, fins i tot una sensació que Espanya no comprèn la manera de ser de Catalunya en moltes de les seves expressions identitàries".

"Aquests tres paràmetres reclamen un diàleg que, al seu torn, reclamarà una reforma de la nostra Constitució, especialment en el Títol Vuitè. Jo sóc partidari d'abordar aquest diàleg, aquesta negociació i que aquesta reforma pugui ser sotmesa a referèndum de tots per acceptar que Catalunya formi part d'Espanya d'una manera i que Espanya accepti aquesta manera de ser i d'estar de Catalunya a Espanya", ha manifestat.

Segons ell, "aquest és un pacte necessari, una de les grans tasques de l'Espanya d'avui".

El representant del PSOE creu que està vivint "una dilema molt greu" perquè el prestigi de la política ha caigut a "nivells molt preocupants".

Segons ell, una dada "terrible" és que gairebé el 65% dels espanyols consideren que la democràcia és possible sense els partits polítics, que han perdut "molt de crèdit".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés