Actualitzat 07/06/2012 14:02

Jordi Pujol admet l'"error" de no demanar el concert el 1978 i demana a Mas sortir de la Lofca

Jordi Pujol
EUROPA PRESS

BARCELONA, 7 juny (EUROPA PRESS) -

L'expresident de la Generalitat Jordi Pujol (CiU) ha admès aquest dijous que va ser un "error" que Catalunya el 1978 no demanés el concert econòmic, i ha instat el president Artur Mas a no repetir-lo i que el nou pacte fiscal tregui Catalunya de la Lofca.

"Catalunya ha de fer un plantejament valent i no fer el que vam fer el 1978. Catalunya no va demanar el concert, per prudència ho vam treure de Sau --l'Estatut--. Llavors va estar bé; ara, no", ha sentenciat en declaracions a Rac 1 recollides per Europa Press.

Pujol ha afirmat que el nou finançament català no pot passar perquè Catalunya rebi "uns milions més", sinó que ha d'establir un mecanisme diferent, al marge de la resta de comunitats, i crear una agència tributària catalana pròpia.

Manté la seva aposta perquè Catalunya pugui plantejar-se la independència, però admet que existeixen dubtes sobre la seva viabilitat, i que és encara menys viable amb l'estatus actual d'"ofec econòmic i polític".

Amb independència o sense ella, Jordi Pujol ha defensat replantejar les relacions Catalunya-Espanya, perquè el sistema de relacions actual és un "sistema espoliador" per a la Generalitat.

Alhora, ha defensat que l'aprovació dels Pressupostos estatals passi per un control previ de la UE, cosa que seria "un pas molt endavant" en la unitat política i monetària d'Europa.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés