Actualitzat 17/12/2013 21:15

Piqué i Sevilla participen en un manifest per reformar la llei de partits

Demanen que els programes electorals siguin vinculants i fer primàries

BARCELONA, 22 Sep. (EUROPA PRESS) -

Els exministres Josep Piqué i Jordi Sevilla, i els acadèmics Adela Cortina, Victòria Camps, Fernando Vallespín i Manuel Villoria volen que canvïï la llei de partits.

   En declaracions a Europa Press, el portaveu de la plataforma 'fòrum+democràcia' i el consultor polític, Antonio Gutiérrez-Rubí, han explicat que "s'ha de fer una profunda reforma dels partits polítics: estan en crisi".

   Per a aconseguir-ho aquests signants i altres personalitats han promogut la plataforma i han fet pública una proposta de reforma d'aquesta llei per lliurar-la en els pròxims dies a partits i entitats d'àmbit estatal i català.

   "El bloqueig a la reforma de les lleis de partits, finançament de partits i electoral està enfonsant les organitzacions polítiques", tal com reflecteix la creixent insatisfacció ciutadana cap als partits i que evidencien diferents sondejos d'opinió, diu.

   Entre les seves propostes per combatre la desafecció hi ha que tinguin l'obligació legal d'elaborar codis ètics de compliment obligat per a responsables interns i càrrecs electes; que "els programes electorals siguin vinculants i de compliment obligat", i garantir la paritat, concreta el manifest.

CONSULTES INTERNES

   Pel que fa a com s'hauria d'escollir els representants electes, el text no especifica un sistema electoral, però demana que la llei permeti que es confeccionin les llistes mitjançant eleccions primàries.

   El principi de transparència ha de guiar l'actuació dels partits, que també haurien de promoure "l'ús de consultes directes amb els membres i col·laboradors per als temes de rellevància política".

   Les corrents d'opinió internes haurien de ser permeses; estatutàriament, haurien de concretar-se mecanismes perquè els militants puguin elevar propostes als òrgans executius; i haurien de fer-se congressos ordinaris "com a mínim, cada dos anys" i on no hi hagi membres nats.

   Per garantir la transparència, advoquen perquè els partits estableixin una auditoria permanent dels seus fons públics i privats, ha explicat el també portaveu del 'fòrum+democràcia' i politòleg Nacho Corredor.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés