Actualitzat 08/05/2013 00:36

Mas crida el PSC a la unitat perquè si no els catalans "passaran per sobre" dels partits

Justifica no haver presentat encara els pressupostos per no posar en risc l'Estat del Benestar


BARCELONA, 7 maig (EUROPA PRESS) -

El president de la Generalitat, Artur Mas, ha anomenat aquest dimarts al PSC a la unitat dels partits de tarannà catalanista perquè si no "la suma de les institucions i el poble de Catalunya passarà per sobre de la dinàmica dels partits".

Així s'ha pronunciat l'endemà de la cimera pel dret a decidir celebrada aquest dilluns a la Generalitat, durant la presentació a la seu de l'editorial RBA de la Biblioteca del Catalanisme, un projecte de La Magrana que recull un mosaic dels autors més il·lustres del pensament catalanista, flanquejat pels expresidents de la Generalitat Jordi Pujol, Pasqual Maragall i José Montilla, i per l'abat de Montserrat, Josep Maria Soler.

Segons Mas, Catalunya està intentant trobar "una forma de viure en positiu amb la llavor del que signifiquen 150 anys de catalanisme", pel que ha advertit que els partits catalanistes que no ho entenguin seran jutjats per la seva capacitat de sumar.

"Necessitem eixamplar l'esquena del país perquè ningú pugui posar-se sobre nostre, i per aconseguir-ho necessitem actuar amb alçada de mires, generositat i sentit de país", ha ressaltat davant de l'atenta mirada del primer secretari del PSC, Pere Navarro, i altres representants del partit.

Segons Mas, el catalanisme és un moviment transversal, pacífic, democràtic i cohesionador, per la qual cosa "una persona pot sentir-se catalanista des de colors polítics diferents, ideologies i amb aspiracions nacionals que no han de ser necessàriament coincidents".

Així, ha reivindicat que en els 150 anys d'història del catalanisme no hi ha hagut "en el moviment i el seu tarannà cap tipus de projecte totalitari ni dictatorial", malgrat admetre errors, i ha preguntat si altres que ho critiquen en ocasions poden exhibir això en igualtat de condicions.

TELEMADRID

Mas ha aprofitat per criticar el reportatge de Telemadrid en què comparava les tècniques de propaganda de l'estalinisme i el nazisme amb l'ús del llenguatge que fa el nacionalisme català: "És evident que està fet des de la màxima ignorància, mala fe o des de les dues coses juntes".

També ha presentat el catalanisme com "la fórmula 1" de la modernització de Catalunya, destacant que en la seva màxima potència cultural, econòmica i política pot arribar a ser un referent europeu.

"No és impossible que torni a passar", ha subratllat Mas, i alhora ha vinculat el moviment amb igualtat d'oportunitats i justícia social.

PRESSUPOSTOS

El president de la Generalitat ha advertit, a més, de la delicada situació de les finances i polítiques públiques, i ha justificat que si encara no ha presentat els pressupostos de 2013 és per no posar en risc els elements bàsics de l'estat del Benestar, "un element molt relacionat amb el catalanisme".

"Si el catalanisme ha estat el constructor principal de l'estat del Benestar, no podem en nom seu destruir-lo", ha subratllat.

Anteriorment, l'abat de Montserrat ha exhortat als partits, institucions públiques i societat civil --"les diferents parts del catalanisme-- a buscar a favor del catalanisme i per afrontar les conseqüències de la crisi.

"En el moment present és important teixir capilaritats entre les diferents formes del catalanisme. Cal recuperar la confiança mútua i establir un diàleg sincer en pro del país", ha sostingut.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés