Actualitzat 07/03/2010 13:34

Membres de la il·legalitzada ANB i ERC es van reunir a Catalunya i al País Basc per parlar de les consultes

MADRID/BARCELONA, 7 març (EUROPA PRESS) -

Les consultes independentistes que s'han celebrat a Catalunya durant els últims mesos han suscitat gran interès a ANB, fet que s'ha traduït en visites de dirigents i alcaldes d'aquesta formació il·legalitzada a Catalunya, per intercanviar informació amb parlamentaris i dirigents d'ERC, així com amb altres membres de la Coordinadora Catalana de les Consultes Independentistes, que està integrada també per Reagrupament, la Candidatura d'Unitat Popular (CUP) i algun membre de Convergència.

També ha suposat visites de parlamentaris catalans d'ERC al País Basc, segons han confirmat a Europa Press fonts de la formació catalana. De fet, algunes de les despeses que han afavorit aquests intercanvis estan reflectits en els comptes d'algun ajuntament, com és el cas d'Elorrio, segons les dades a les quals ha tingut accés Europa Press i que ha confirmat el mateix alcalde en una Comissió d'Economia de l'ajuntament.

Les visites i els contactes van començar en dates anteriors a les consultes independentistes, és a dir, durant la seva preparació. Els contactes es van mantenir a instàncies de membres d'ANB, provinents dels municipis que governa la formació il·legalitzada, que volien conèixer de primera mà més detalls del procés.

La primera consulta sobiranista va tenir lloc el 13 de setembre a Arenys de Munt, municipi de 8.000 habitants situat a 45 quilòmetres de Barcelona. Després d'aquesta primera prova, es va convocar tota una tanda de consultes el passat 13 de desembre a 167 municipis.

Segons fonts d'ERC, en aquesta ocasió van participar nombroses persones provinents del País Basc que van actuar com a observadors. Després, diumenge passat 28 de febrer hi va haver una altra consulta a 77 municipis catalans. En aquesta ocasió no estava prevista la presència de persones provinents del País Basc però sí ho estarà per a les consultes que se celebraran el pròxim 25 d 'abril, segons les fonts consultades.

VIATGES DE L'ALCALDE A BARCELONA

Alguns d'aquests desplaçaments de representants d'ANB han quedat reflectits en la comptabilitat municipal. Aquest ha estat el cas dels realitzats per l'alcalde d'Elorrio, que va passar, no només les seves despeses d'avió, hotel o lloguer de vehicle, sinó també les despeses d'invitar a menjar i fins als "pintxos" que es van prendre els parlamentaris catalans que van tornar la visita al municipi basc.

Segons figura a la comptabilitat d'Elorrio, l'alcalde Nicolás Moreno es va desplaçar en un mínim de dues ocasions a Catalunya l'any passat. Així, apareixen les despeses realitzades amb la visa municipal de l'alcalde de vols en la companyia Spanair el juny del 2009. Les dues primeres anotacions dels vols de maig són de 381,76 i 180,88 euros pel concepte "Conferència sobre experiència política d'Elorrio".

El mateix concepte que figura per a dos pagaments d'un altre vol de Spanair el juny pels imports de 180,88 euros. En aquest punt es dedueix que el viatge el va fer acompanyat perquè s'especifica que hi ha una devolució dels pagaments dels companys.

També figura en la comptabilitat el pagament de dos hotels. Es tracta de dos abonaments de 135 euros de l'hotel Opium Mar i d'altres dos pagaments de 182,12 euros de l'hotel Barcelona Resort. En tots els casos la justificació comptable és la mateixa: "Conferència sobre experiència política d'Elorrio". A aquestes despeses s'afegeixen els del lloguer d'un vehicle a Europcar i els pagaments d'autopistes, aparcaments i gasolina.

ELS 'PINTXOS', A LA TAVERNA DEL TINENT-ALCALDE

Després d'aquestes anotacions de visites a Catalunya, diversos parlamentaris catalans es van desplaçar al País Basc el novembre del passat exercici, tal com van reconèixer tant l'alcalde d'Elorrio a la Comissió d'Economia de l'ajuntament com fonts d'ERC.

De fet, aquesta visita també apareix reflectida en els comptes d'Elorrio, on apareixen, també pagats amb la visa de l'alcalde, les despeses d'un dinar en una graella del municipi per un total de 189,28 euros. La factura és del 24 de novembre del 2009 i s'especifica que són "despeses de representació" amb "parlamentaris catalans".

A més d'aquesta, hi ha una altra anotació d'uns 'pintxos' i uns cafès sota l'epígraf "visita parlamentaris catalans". La consumició va tenir lloc a la taverna del tinent alcalde del municipi, Txaber Igarza.

En vista d'aquestes despeses, l'únic regidor del PSE a Elorrio, Maria del Carmen Muñoz, va preguntar a l'alcalde, durant l'última reunió de la Comissió d'Economia i Afers Socials, presidida per aquest, el motiu pel qual l'alcalde havia realitzat aquests desplaçaments a Catalunya.

L'alcalde, Nicolás Moreno, va respondre inicialment que es tractava d'un viatge a Lleida a donar una conferència sobre gestió municipal, segons ha precisat a Europa Press la regidora del PSE. María del Carmen Muñoz hi va insistir en el motiu dels desplaçaments a Barcelona, no només sobre el viatge que va dir haver realitzat a Lleida, i el primer edil va afirmar que els havia realitzat durant el període de les consultes independentistes que es van celebrar a Catalunya.

A més, ha afegit que es va tractar d'una "experiència política", ja que havien acudit per mantenir intercanvi d'informació sobre aquest assumpte amb ERC. També ha explicat, després, que els parlamentaris catalans havien realitzat una visita de cortesia al municipi basc.

María del Carmen Muñoz ha explicat, en declaracions a Europa Press, que ella va exposar la seva discrepància amb aquestes despeses i va recriminar a l'alcalde que hagi utilitzat diners públics per a qüestions que no tenen a veure amb la gestió de l'ajuntament sinó amb "el seu ideari polític".

A més, ha considerat poc ètic que el tinent alcalde passi a l'ajuntament les despeses d'uns 'pintxos', de poc més de 15 euros, realitzats a la seva pròpia taverna. La regidora del PSE afirma que la resposta de l'alcalde ha estat irònica assegurant que "encara" no havien "absorbit ERC".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés