Actualitzat 26/07/2009 14:30

El Ministeri d'Educació estudia modificar el criteri de beques, beneficiant Catalunya

BARCELONA, 26 jul. (EUROPA PRESS) -

El Ministeri d'Educació estudia canviar el criteri d'assignació de les beques per als estudiants universitaris el pròxim curs, fet que beneficiarà comunitats com Catalunya, Madrid, el País Basc, Navarra i les Balears, segons ha explicat el comissionat d'Universitats i Investigació de la Generalitat, Joan Majó.

En una entrevista a Europa Press, Majó ha avançat que el nou sistema tindrà en compte la renda familiar mitjana de cada comunitat a l'hora d'assignar les beques, abandonant l'actual càlcul que té en compte la mitjana del conjunt d'Espanya.

Els estudiants catalans, tot i representar al 17% del col·lectiu d'universitaris, només reben el 8% dels recursos de l'Estat, cosa que ha costat nombroses crítiques al Ministeri d'Educació i fins a un litigi que el Tribunal Constitucional (TC) va resoldre a favor del traspàs a Catalunya.

"Possiblement el pròxim curs s'aconsegueixi que la renda vagi per comunitats, i que no es calculi a partir de la mitjana genèrica espanyola", ha explicat Majó en una entrevista a Europa Press, i ha concretat que en aquest sistema "no hi haurà comunitats beneficiades --les de renda baixa-- i comunitats perjudicades, amb rendes altes".

Majó ha assegurat que "s'està en el final del tràmit" d'aconseguir que es tingui en compte aquest criteri, però ha recordat que Catalunya segueix pendent del traspàs de competències en matèria de beques.

A més, el comissionat ha avançat que està estudiant eximir d'una part dels interessos els estudiants que s'acullen a crèdits de la Generalitat --de l'Agència de Gestió d'Ajudes Universitàries i Investigació-- per pagar els seus estudis, mesura que afectarà alumnes en atur o amb rendes molt baixes.

El Consell Interuniversitari de Catalunya (CIC) va fixar fa poc el decret de preus, en què va optar per pujar "al mínim" el cost de les titulacions l'any que ve. Concretament, la pujada serà d'un 1%, de manera que els estudiants estaran pagant el 18% del cost total dels seus estudis.

Majó ha concretat que el Màster de Secundària tindrà el preu mínim decretat per a aquestes titulacions, que serà de 1.080 euros en total. Aquest ensenyament tindrà 1.500 places i es crearà una preinscripció única.

SEGONES TITULACIONS, AMB RECÀRREC

El recàrrec del 40% en les segones titulacions realitzades en centres catalans seguirà cobrant-se, a diferència del que ha plantejat l'excomissionada d'Universitats i Investigació Blanca Palmada, cessada pel conseller d'Innovació, Universitats i Empresa, Josep Huguet.

Majó ha explicat que en el decret de preus de l'any vinent aprovat pel CIC s'inclou aquest recàrrec, pel que seguirà vigent, com a mínim, un any més. Ha considerat que és més "progressista" subvencionar els estudis d'alumnes amb rendes més baixes, que no a través de "mesures generalitzades" com la supressió del recàrrec.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés