Actualitzat 17/02/2010 14:37

Montilla destaca l'"encertada aposta" del Govern en el sector salut com a motor de l'economia

BARCELONA, 17 febr. (EUROPA PRESS) -

El president de la Generalitat, José Montilla, ha destacat avui l'"encertada aposta" feta pel Govern els últims anys per fer del sector de la salut un dels motors de l'economia catalana, durant la presentació avui d'un estudi elaborat per la Cambra de Comerç de Barcelona en què es posa de manifest la importància d'aquest àmbit en la creació d'ocupació i l'atracció de capital estranger.

En una intervenció davant d'una nodrida representació del món empresarial i sindical, Montilla ha assenyalat que Catalunya gasta l'equivalent a més del 7% del PIB en el sector salut --9.900 milions d'euros en els pressupostos de la Generalitat per a aquest any--, que ocupa 230.000 persones. A més, en termes econòmics, es tracta d'un àmbit que genera valor afegit i ocupació superior a la mitjana per cada milió d'euros de la demanda final --840.000 euros de valor afegit davant de 660.000 i 23 llocs de treball davant de 16--.

Com a exemples de la situació privilegiada del sector salut a Catalunya i del treball fet pel Govern, el president ha citat que 14 hospitals de la comunitat estiguin considerats entre els 20 millors d'Espanya; l'aprovació a l'octubre al Parlament per unanimitat de la "innovadora" llei de salut pública; el fet que Barcelona sigui el març la seu d'una conferència interministerial europea sobre les tecnologies aplicades a la salut; i els "múltiples reconeixements internacionals" fets als centres d'investigació i científics que treballen a la regió.

En aquest context, Catalunya ha d'"aspirar a l'excel·lència" i a saber aprofitar les oportunitats que s'obren en el futur, ja que, en tractar-se d'un sector anticíclic que resisteix millor als efectes negatius de la crisi econòmica, "la millora de la salut contribuirà també a la millora de la salut de l'economia", ha predit.

La consellera de Salut de la Generalitat, Marina Geli, ha destacat per part seva que es tracta d'un sector que genera "seguretat i confiança" als ciutadans, pel qual és també un important element de "cohesió social".

Geli s'ha congratulat per la "importantíssima inversió feta en innovació i investigació" --l'informe assenyala que entre 2003 i 2007 el Govern ha augmentat un 44% la seva inversió en les TIC aplicades a la salut, amb la instauració de projectes com ara l'historial clínic compartit, la recepta electrònica i la digitalització de la imatge mèdica--, i ha afegit alhora que es tracta d'un model que permet no deslocalitzar empreses, en què el coneixement és també molt important --el 59% dels treballadors de la salut tenen una educació superior, respecte del 31,2% del conjunt de l'economia--.

"Estem en el món", ha proclamat la consellera, perquè Catalunya és capaç d'importar i exportar talent i se situa al G-2 mundial de la medicina regenerativa i al G-8 de la lluita contra el càncer, gràcies als 17 parcs científics i tecnologies i als 20 centres d'investigació del sector salut presents en la comunitat, ha indicat.

MOTOR DE L'ECONOMIA

L'informe de la Cambra de Comerç de Barcelona, que ha estat presentat pel seu president Miquel Valls, assenyala la importància d'aquest sector com a "estratègic" per articular una sortida a la crisi i generar creixement. En aquest sentit, Valls ha recordat que el 2008 el sector concentrava el 7,3% dels afiliats a la Seguretat Social i que segueix sent un "sector en expansió".

Entre 2000 i 2008, de tota la inversió estrangera destinada al sector sanitari espanyol, Catalunya va concentrar el 39%, mentre que les mateixes inversions realitzades per la comunitat autònoma a l'exterior van suposar el 61,4% del total. A més, Catalunya alberga el 23,8% de les empreses usuàries de biotecnologia a Espanya i el 21,4% de les empreses estrictament biotecnològiques.

Valls ha sol·licitat alhora prosseguir amb la col·laboració entre el sector públic i privat --un de cada quatre catalans té una cobertura sanitària a l'àmbit privat, gairebé el doble que en el conjunt espanyol--, com a mecanisme també per garantir la sostenibilitat futura del sistema.

El president de la Cambra de Comerç ha reconegut que Catalunya "està fent els deures", i ha afegit que l'informe presentat avui posa de manifest que el sector de la salut és un motor del nou model productiu, innovador, exportar de coneixement i captador de finançament internacional, pel qual ha augurat que serà "clau" en una transformació econòmica que "ja està en marxa".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés