Actualitzat 02/07/2009 15:12

PSC, CiU i PP rebutgen una ILP contra transgènics a la qual sí que donen suport ERC i ICV-EUiA

BARCELONA, 2 jul. (EUROPA PRESS) -

PSC, CiU i PP han unit avui les forces per rebutjar la tramitació d'una Iniciativa Legislativa Popular (ILP) per a la prohibició del cultiu de transgènics, que sí que tenia el suport d'ERC, ICV-EUiA i Grup Mixt, i que ha recollit 105.896 firmes, i se n'han validat 69.043.

El text s'enfrontava a esmenes a la totalitat de PSC, CiU i PP, que s'han votat de manera secreta a petició d'ERC i ICV-EUiA. Alertava dels possibles riscos sanitaris i ambientals d'aquest tipus de productes, i que es declarés Catalunya territori lliure de transgènics. La proposta també demanava identificar els productes a les etiquetes, i investigar els efectes per a la salut dels organismes, a més d'establir sancions per als infractors. Les esmenes han estat aprovades per 95 vots a favor, 35 en contra i una abstenció.

Alexis Anglada, membre de la Plataforma 'Som lo que Sembrem', ha demanat als diputats que permetin el debat serè i tranquil de la iniciativa, com en molts països d'Europa. Ha lamentat que els activistes hagin estat qualificats d'antisistema i radicals, i s'ha sorprès de la gran presència policial al Parlament. "D'antisistema res. Hem utilitzat les regles del joc que vostès ens han donat", ha assenyalat.

Ha aprofitat per acusar el Govern de deixar-se portar per interessos econòmics. "Sembla que en lloc de governar per al poble ho facin per governar les empreses", ha dit. Inglada ha assegurat que s'han sentit agredits, enganyats i manipulats, i que s'han segat oportunitats per a moltes famílies camperoles.

També ha reprotxat al Govern que no obligui a especificar l'origen dels productes en les etiquetes: "Quin mal fa aquesta informació? Penseu com a representants del poble, no es poseu a la pell de marques comercials o empreses de biotecnologia".

Josep Grau (CiU) ha defensat la seva esmena de tornada apuntant que es basen en el rigor tècnic, jurídic i científic, i que no hi ha cap estudi contrastat que digui que els transgènics són perillosos. Al seu torn, Joan Bertomeu (PP) ha argumentat que no es pot limitar la llibertat dels pagesos, i ha al·legat que existeix legislació europea que permet l'ús de transgènics, i que cap estudi ha certificat que són perjudicials per a la salut, sinó el contrari.

La diputada del PSC Caterina Mieras ha indicat que la prohibició que proposa la iniciativa "no deixa de ser un intent de posar límits a l'expansió científica del coneixement i la seva aplicació pràctica". Ha vist lògic que existeixi controvèrsia, però ha demanat un debat sense demagògia o parcialitat, sinó realista, objectiu i amb rigor.

En canvi, el diputat d'ERC Carmel Mòdol ha indicat que el Parlament "no pot donar l'esquena a aquest debat que ja forma part de la societat", al marge de la posició que cadascú tingui sobre els transgènics. De fet, ha dit que la pitjor manera de dirigir un debat és precisament no escoltant les parts.

Francesc Pané (ICV-EUiA) ha argumentat que els diputats han estat escollits per debatre sobre el que és difícil i controvertit: "Lligar la nostra responsabilitat a demandes populars és vincular la democràcia representativa a la seva gent".

S'ha mostrat en contra dels transgènics, i ha dit que és factible que Catalunya acabi prescindint d'uns productes que "potser no són les llavors del diable, però són diabòliques".

Más noticias



www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés