Actualitzat 12/08/2013 23:46

PSOE, IU-ICV-CHA, CiU i ERC recorren al TC la llei aragonesa que rebateja al català com Lapao

MADRID, 12 ago. (EUROPA PRESS) -

Un total de 63 diputats del PSOE, IU-ICV-CHA, CiU, i ERC presentaran aquest dimarts un recurs d'inconstitucionalitat contra la llei de llengües aragonesa aprovada el maig passat i coneguda sobretot perquè rebateja al català que es parla a la zona de la Franja com Lapao, Llengua Aragonesa Pròpia de l'Aragó Oriental.

El recurs serà presentat davant del Tribunal Constitucional per diversos dels seus promotors, entre els quals hi ha, el diputat de la Junta Chesús Yuste i el senador del PSOE José María Becana, així com pel coordinador general d'IU d'Aragó Adolfo Barrena i el president de la CHA, José Luis Soro.

La Junta ha sumat a la iniciativa a diputats de tot el país, entre els quals n'hi ha 49 del PSOE procedents de totes les Comunitats Autònomes, entre els quals es troben els quatre diputats aragonesos i altres com el portaveu a la Comissió Constitucional del Congrés, Ramón Jáuregui.

Els socialistes confirmen així el seu rebuig a una llei autonòmica que consideren contrària al respecte a la pluralitat i a la diversitat que obliga la Constitució, han explicat a Europa Press fonts socialistes.

A més, la formació aragonesista ha recollit la firma de dos diputats de CiU, en representació tant de Convergència (Pere Macias) com d'Unió (Josep Antoni Duran), així com d'un representant d'ERC. En total, 63 diputats, per sobre dels 50 que exigeix la llei per poder acudir al Tribunal Constitucional.

LAPAO I LAPAPI

Les Corts d'Aragó varen aprovar el 9 de maig la Llei d'ús, protecció i promoció de les llengües i modalitats lingüístiques pròpies d'Aragó i amb la qual català i aragonès deixen de tenir aquesta denominació.

La llei --amb el suport de PP i PAR, i rebutjada per PSOE, CHA i IU-- neix després d'un encès debat perquè desapareixen amb aquest nom el català aragonès i l'aragonès, que passen a dir-se Lapao (Llengua Aragonesa Pròpia de l'Aragó Oriental) i Lapapi (Llengua Aragonesa Pròpia de l'Aragó Pirinenc)

L'objectiu d'aquesta llei, iniciativa del Govern autonòmic, és "reconèixer la pluralitat lingüística d'Aragó i garantir als aragonesos l'ús de les llengües i les seves modalitats lingüístiques pròpies com un llegat cultural històric que ha de ser conservat".

La nova llei assenyala com a pròpies les llengües aragoneses amb les seves modalitats lingüístiques d'ús predominant en les àrees septentrional i oriental de la comunitat i no esmenta ni l'aragonès normatiu ni el català d'Aragó.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés