Actualitzat 22/02/2010 19:56

(Resum).- Els bombers carreguen contra els polítics per causar un "incendi mediàtic" pensant en les autonòmiques

BARCELONA, 22 febr. (EUROPA PRESS) -

El cap del Grup d'Actuacions Forestals (Graf) de Tarragona que va treballar en l'extinció de l'incendi d'Horta de Sant Joan (Tarragona), Ricardo Expósito, ha lamentat avui que els partits polítics hagin causat "un incendi mediàtic" amb la comissió parlamentària i que actuïn en clau electoral pensant en les eleccions autonòmiques del 2010.

En la seva intervenció a la comissió parlamentària, ha dit amb ironia que en aquesta compareixença se li demana que col·labori a extingir "l'incendi eleccions 2010", que es tracta d'un "foc mediàtic, un foc polític", amb el qual els bombers "no estan acostumats a treballar" i per al qual no tenen les eines necessàries.

Ha fet així un símil entre els incendis que ells combaten amb l'"incendi provocat" de les pròximes eleccions, del qual es parla a la comissió, i que ells no contribuiran a apagar, perquè s'extingirà a l'octubre o novembre, després del comicis.

Expósito ha demanat a qui fos el responsable de filtrar les comunicacions dels bombers poc abans de la tragèdia que abandonés la sala, ja que la font que citava el mitjà de comunicació que va oferir la gravació era la mateixa comissió, una cosa que el president Higini Clotas ha matisat dient que la comissió com a tal mai ha facilitat aquests continguts.

El cap del Graf Tarragona ha adoptat un to molt crític contra qui "s'ha saltat totes les fronteres del respecte i la dignitat", especialment amb la filtració d'"arxius manipulats" de les comunicacions entre un dels bombers del Graf Lleida que demanava auxili i les operadores que rebien les seves trucades.

En aquest sentit, el cap de guàrdia del Graf, Moisés Galán, ha lamentat també que s'hagin fet públiques les gravacions. "No m'agradaria que si jo morís els meus fills coneguessin les últimes paraules del seu pare a través d'internet", ha etzibat.

Així, el guaita del Graf de Lleida, Andreu Caravaca, ha dit que les famílies que han perdut els seus éssers estimats no volen que la informació sobre l'extinció sembli "una sèrie de televisió on en cada capítol surt una cosa nova i sorprenent". "Estic fart de com es presenten les coses. Molts escriuen i parlen sense saber res", ha lamentat.

Davant de les crítiques, en les seves intervencions tots els grups polítics han expressat la seva solidaritat amb els bombers i la seva comprensió pel dolor, i els han reiterat que en cap cas els estan jutjant a ells, sinó que intenten depurar responsabilitats polítiques.

MOLT ESFORÇ EN VIDES

En una exposició molt emotiva, el cap del Graf, Marc Castellnou, ha plantejat si arriscant els efectius no s'està fent un "gran esforç per una cosa que no val tant", ja que els incendis es produeixen moltes vegades, i a vegades cal renunciar en un moment donat a extingir-los per fer-ho després amb menys risc.

Castellnou ha dit que per llei no els permeten abandonar l'extinció d'un incendi i que si se li permetés, moltes vegades hauria optat per evacuar les seves unitats perquè el bosc es crema i després els arbres tornen a créixer, mentre que als cinc bombers que van morir en l'extinció els han perdut per sempre.

Per aquesta raó, ha lamentat que d'una banda critiquessin que les unitats es van relaxar cap a les 14.00 hores del dia 21 de juliol, quan es va produir el rebrot del foc, i després que també se'ls qüestioni per arriscar vides.

CRÍTIQUES A LES BRIF

El cap del Graf de Barcelona, que van treballar a uns 100 metres dels Graf de Lleida que van morir a l'incendi d'Horta, Juan Herrera, ha assegurat que l'evacuació de les Brigades de Reforç en Incendis Forestals (Brif) del Ministeri de Medi Ambient els va posar en perill i va generar "desorganització".

"Per salvar la seva vida van posar la nostra en perill", ha lamentat Herrera, que ha afegit que van prendre la decisió d'anar-se'n de la zona d'extinció sense informar-los, posant en risc les seves pròpies vides i les dels seus companys, obligant que els evacuessin via aèria.

Herrera ha mostrat el seu empipament per l'actuació de les Brif i ha confiat que la compareixença del seu cap aclareixi "per què van fugir i els van deixar allà sense dir res" i per què si van veure el risc no els van alertar també a ells.

Segons Herrera, l'actuació de les Brif "va distorsionar tot l'operatiu" perquè van arribar amb retard al lloc de l'extinció a causa que alguns d'ells estaven en una "deplorable" forma física i que van parar per esmorzar. A més, ha assenyalat que només van treballar una hora al costat dels Graf i que van aprofitar per proveir combustible per a les seves motoserres.

Castellnou ha qualificat d'"error" que les Brif decidissin evacuar pel seu compte deixant els Graf, ja que si tots haguessin volgut ser evacuats al mateix temps hagués estat impossible i perquè comptaven amb ells per fer la zona de seguretat.

"No els culpo, entenc la seva decisió", ha recalcat Castellnou, que ha puntualitzat que el problema pot generar-se amb equips que no treballen "el dia a dia junts" i que els Graf van adoptar un compromís més enllà de la seva seguretat. Tot i això, ha dit que "no és sa enfrontar-se amb companys que demà tornaran a treballar junts".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés