Actualitzat 02/10/2009 19:15

La Sindicatura de Comptes va recomanar el 2007 definir per llei el vincle entre fundacions i partits

BARCELONA, 2 oct. (EUROPA PRESS) -

La Sindicatura de Comptes va considerar en un informe del 2007 referent a l'exercici del 2004 que calia que es definissin i delimitessin els supòsits de vinculació entre fundacions privades i partits polítics, així com que s'establissin mecanismes per al seu control.

Aquesta és una de les principals conclusions de l'informe del 2007 sobre subvencions rebudes per les fundacions vinculades a les formacions polítiques catalanes amb representació parlamentària, referent a l'any 2004.

Segons el document consultat per Europa Press, l'entitat que va rebre més fons va ser la Fundació Rafael Campalans, vinculada al PSC, amb 249.991 euros; la segueix la Fundació Trias Fargas (CDC), amb 208.136; la Fundació President Josep Irla i Bosch (ERC) en va rebre 172.519; la Fundació Privada Nous Horitzons (ICV), 161.530; la Fundació per a l'Anàlisi i els Estudis Socials (FAES), vinculada al PP, va obtenir-ne 90.675, i l'Institut d'Estudis Humanístics Miquel Coll i Alentorn (UDC) va rebre 61.902 euros.

La Sindicatura ha recordat en el seu informe que la normativa reguladora de les subvencions concedides amb càrrec als pressupostos públics era la llei general de Subvencions del 2003, pel que ha considerat que seria precís modificar adequadament la llei de Finances Públiques de Catalunya en aspectes com la presentació de justificants de despesa pel total de l'activitat subvencionada, les raons d'interès que han de donar suport a la concessió directa de subvencions i la limitació de l'ús dels convenis.

OBSERVACIONS CONCRETES

Sobre les subvencions de la Conselleria de Justícia, la Sindicatura alerta que en la distribució dels recursos entre les sol·licituds presentades només s'aplica un dels criteris de valoració establerts a les bases reguladores, el nombre de representants al Parlament del partit al qual estigui vinculada l'entitat.

També ha demanat que en el pressupost aprovat inicialment es prevegin per un import aproximat les despeses derivades d'una línia de subvencions que es repeteix any rere any, en lloc d'incrementar la dotació insuficient amb transferències de crèdit d'altres partides. Justícia ha subvencionat totes les fundacions analitzades.

Sobre la Conselleria de presidència, la Sindicatura ha subratllat que la concessió de la subvenció analitzada --a la Fundació Josep Irla-- es va fer mitjançant aprovació d'un conveni, quan aquesta tècnica és una forma excepcional de concessió de subvencions.

Alhora, ha reclamat que els procediments de concessió de subvencions estiguin subjectes als principis de publicitat, concurrència i objectivitat, ja que en el cas analitzat no hi ha hagut concurrència pública.

Pel que fa a la Diputació de Barcelona, la Sindicatura troba a faltar memòries i pressupostos presentats juntament amb les sol·licituds, i també critica que una concessió es fes mitjançant conveni directe.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés