Actualitzat 15/01/2012 17:27

Barcelona extraurà pròximament la resta del mosaic del jaciment romà

Trabajos Para Retirar El Mosaico Romano Hallado En La Sagrera
Foto: EUROPA PRESS

BARCELONA, 15 Ene. (EUROPA PRESS)

L'Ajuntament de Barcelona preveu extreure en les pròximes setmanes la resta del mosaic romà trobat l'estiu passat a les obres de l'estació de l'AVE de la Sagrera, segons ha confirmat a Europa Press Josep Pujades, responsable d'intervencions arqueològiques del Servei d'Arqueologia de Barcelona.

   En total, es calcula que el mosaic té 50 metres quadrats: al setembre se'n van extreure uns 30 i la resta podran començar a excavar-se a partir d'ara, quan comenci a desmuntar-se el Pont del Treball Digne.

   "Que continua és segur, però no sabem quant", ha aventurat Pujades, que ha recordat que quan es va rescatar la primera part de l''opus tessellatum' ja es veien les tessel·les contigües.

   Només calia esperar uns mesos fins al desmuntatge del pont, perquè la vila romana en què es trobava estava al bell mig.

   A més, ha avançat que a l'entorn de les obres hi ha una masia en què també hi poden haver "restes arqueològiques".

   La vila tenia dos conjunts d'habitacions separats per un gran espai, sobre el qual es creu que hi havia un atri entorn del qual es distribuïen la resta de les edificacions de la vila.

   Tot i que les investigacions segueixen el seu curs, els arqueòlegs van apuntar al setembre que la vila seguiria en ús com a mínim fins als segles IV-V d.C. amb alteracions constructives, mentre que sobre la seva fundació no hi ha dades, tot i que s'han recuperat materials ceràmics d'època alt imperial.

   Tot i això, la vila es va desmantellar en considerar que, tot i que el valor documental és important, el seu valor patrimonial era "escàs", a excepció del gran mosaic, segons va apuntar el cinquè tinent d'alcalde i responsable municipal de Cultura, Jaume Ciurana.

   El mosaic que es va salvar va passar a disposició del Museu d'Història de Barcelona (Muhba), que el custodia en els magatzems de la Zona Franca, tot i que la intenció a llarg termini és exhibir-lo, si es pot, al barri de la Sagrera.

   A més de rescatar les peces més rellevants de la vila, la conservació documental del jaciment es complementarà amb la publicació d'una memòria --en català, castellà i anglès-- el 2013 i una simulació en 3D de la vila en funcionament.

AUTOCRÍTICA

   A la presentació de l''Anuari d'arqueologia i patrimoni de Barcelona 2010' dimarts passat, Ciurana va fer una lleugera autocrítica sobre la manera en què va gestionar la troballa, i va dir que calia fer una reflexió "sobre la fluïdesa de la comunicació".

   Segons la seva opinió, molts dels recels es deuen a una batalla que cal guanyar: "Per a molta gent, l'aparició d'un jaciment no és una joia sinó una pedra a la sabata", ha lamentat.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés