Actualitzat 17/12/2013 22:36

Bancs d'Aliments demanen més informació contra el malbaratament de 35 quilos de menjar per llar

Jornada 'Desperdicio y demanda creciente de alimentos'
EUROPA PRESS

Alerten del desconeixement i que cada any es desaprofiten 35 quilos de menjar per llar

BARCELONA, 9 des. (EUROPA PRESS) -

El president de la Fundació Banc dels Aliments, Antoni Sansalvadó, ha demanat aquest dilluns que s'expliquin bé els conceptes de caducitat i de consum preferent perquè els ciutadans puguin contribuir a la lluita contra el malbaratament alimentari, tenint en compte que cada habitatge català desaprofita anualment uns 35 quilos de menjar en bon estat.

"Lamentablement, molta gent encara no coneix bé aquests termes i desconeix què és la deixalla alimentària", ha dit Sansalvadó durant la seva intervenció en una jornada de l'Agència Catalana de Seguretat Alimentària, en què s'ha presentat un informe de la plataforma de Seguretat Alimentària i Mitjans (SAM) sobre l'impacte de la seguretat alimentària en els mitjans de comunicació.

També ha criticat que durant els anys de bonança econòmica no s'hagi fet res per evitar el malbaratament de menjar ni per conscienciar a la ciutadania de la importància de no tirar aliments en bon estat, pel que ha demanat que l'estratègia de la Generalitat en salut pública se centri a evitar la deixalla.

El representant dels bancs d'aliments catalans ha admès que encara hi ha "molt desconeixement" en salut pública, tenint en compte que la societat creu que els restaurants i els supermercats són els principals culpables del malbaratament, però en realitat el 41% del menjar en bon estat que es tira procedeix de les llars.

La responsable de l'Informe SAM 2012, Gemma Revuelta, ha admès que "no s'estan explicant ben certes coses a la ciutadania", i ha destacat el repte pedagògic al qual s'enfronten les administracions i els mitjans de comunicació.

INFORMACIONS DELS MITJANS

Revolta ha explicat que al llarg de 2012 els mitjans de comunicació han centrat les seves informacions sobre salut pública a l'augment de l'ús de la carmanyola i el malbaratament alimentari.

A més, ha destacat la paradoxa que suposa el fet que existeixi "encara molt" malbaratament de menjar mentre cada vegada hi ha més persones que acudeixen a entitats socials a la recerca d'aliments perquè no poden costejar-los.

PLATAFORMA SAM

La plataforma SAM és una iniciativa impulsada el 2007 per l'Agència Catalana de Seguretat Alimentària (Acsa) amb la col·laboració de l'Observatori de Comunicació Científica de la Universitat Pompeu Fabra (OCC-UPF).

Aquest projecte té per objectiu millorar la capacitat dels ciutadans per prendre decisions a partir de la informació fiable, per la qual cosa en la plataforma participen tots els organismes oficials que intervenen en algun moment en la comunicació social dels riscos alimentaris.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés