Actualitzat 17/12/2013 21:46

El congrés mundial de cirurgia oral aborda els "dubtes ètics" dels trasplantaments de cara

Presentación del XXI Congreso Internacional de Cirugía Oral y Maxilofacial
EUROPA PRESS

BARCELONA, 21 oct. (EUROPA PRESS) -

El 21è congrés mundial de Cirurgia Oral i Maxil·lofacial (Icoms) que arrenca aquest dilluns a Barcelona servirà als més de 2.000 experts participants per repassar els últims avenços del seu camp, i també els "dubtes ètics" que generen els trasplantaments de cara, segons ha explicat en roda de premsa el president del comitè científic de l'esdeveniment i cap de servei de l'Hospital Ramon i Cajal de Madrid, Julio Acero.

D'ençà que es va realitzar la primera operació d'aquest tipus, el 2005, les tècniques han anat millorant fins que el 2012 el doctor de la Universitat de Maryland (EUA) Eduardo Rodriguez va completar el primer trasplantament facial total, una fita que el cirurgià Juan Pedro Barret, de l'Hospital Vall d'Hebron de Barcelona, també va fer el 2010, esdevenint l'operació més important fins aleshores.

Acero ha recordat que a tot el món s'han realitzat uns 30 trasplantaments de cara, i ha assenyalat que les indicacions per fer aquest tipus d'operacions són "molt estrictes", no sols psicològiques sinó també de tipus mèdic, ja que les operacions són prou cares com per qüestionar si davant d'un panorama d'escassos recursos cal concentrar-los en alguna cosa tan concreta.

El professor de la Universitat de Sevilla i metge de l'Hospital Virgen del Rocío, Pedro Infante, qui ha realitzat un d'aquests trasplantaments, ha explicat que les tècniques quirúrgiques estan totalment desenvolupades per fer aquest tipus d'operacions, per la qual cosa el camp de millora actual se centra en el desenvolupament de fàrmacs immunosupressors més selectius que permetin millorar l'acceptació del pacient dels nous teixits implantats.

El congrés de Barcelona, que se celebra fins aquest dijous, abordarà tot el que és relatiu a la cirurgia maxil·lofacial de cara, coll i crani --comparteix aspectes amb la neurociència--, especialment la reconstrucció posttraumàtica i l'associada al càncer, sense oblidar la correció de deformitats congènites, segons ha explicat Acero, acompanyat del president de l'Associació Internacional de Cirurgians Orals i Maxil·lofacials (Iaoms), Kishore Nayak, i el president del congrés i de la Societat Espanyola de Cirurgia Oral i Maxil·lofacial (Secom), Javer González Lagunas.

Entre les novetats destaca també l'ús de la cirurgia virtual en 3D, un camp que, malgrat que existeix des de fa anys, presenta innovacions constants que permeten dissenyar l'operació quirúrgica amb detall abans que el pacient ingressi a l'hospital i monitorar l'operació en directe, ha recordat Acero --el pròxim director de la Iaoms a partir del 2016--.

Els experts han recordat també les dades avançades el juny i que situen les agressions com a primera causa de les fractures facials a Espanya, per davant dels accidents de trànsit --més de la meitat dels casos respecte del 21%--, a causa de, sobretot, la millora de la seguretat a les carreteres.

El congrés, que ha recordat també la importància d'abandonar el tabaquisme, protegir-se dels rajos solars i que els ciclistes urbans facin ús del casc, abordarà també l'ús de la cirurgia com a via per tractar l'apnea del somni --González Lagunas ha assegurat que avançar un centímetre la mandíbula pot solucionar fins al 90% dels casos.

EL CONGRÉS MÉS NOMBRÓS

La cita de Barcelona, que se celebra al Palau de Congressos de Catalunya, serà "la més important" a la història de l'Icoms, segons ha indicat Nayak, tenint en compte que confien superar la xifra de 2.000 participants, respecte dels 1.800 que va acollir el congrés celebrat a Santiago de Xile fa dos anys.

L'Icoms se celebra cada dos anys --el 2015 serà el torn de Melbourne--, sobre una societat científica mundial que acull més de 4.000 membres de 100 països, ha recordat Nayak.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés