Actualitzat 02/11/2009 12:08

Copenhaguen.- Arrenca la cimera del clima de Barcelona enmig d'una gran expectació

BARCELONA, 2 nov. (EUROPA PRESS) -

La conferència sobre canvi climàtic que se celebra aquesta setmana a Barcelona ha arrencat aquest matí enmig d'una gran expectació, amb l'obligació com a teló de fons d'establir les bases d'un acord mundial que serveixi per pal·liar el canvi climàtic, i amb la presència d'aproximadament 4.000 representants d'uns 180 països.

La sessió inaugural ha comptat amb la participació de la vicepresidenta primera del Govern, María Teresa Fernández de la Vega; la ministra de Medi Ambient i Medi Rural i Marí d'Espanya, Elena Espinosa; el president de la Generalitat, José Montilla; l'alcalde de Barcelona, Jordi Hereu, i la ministra del Clima i Energia de Dinamarca; Connie Hedegaard --el seu país acollirà l'última de les reunions prevista el desembre--.

La cimera de Barcelona ha arrencat d'aquesta manera uns minuts després del que es preveia, per poder donar cabuda al gran nombre d'assistents, que han hagut de passar prèviament pel tràmit d'acreditació.

La reunió serà l'última abans de la cimera de Copenhaguen, i ha de servir per establir les bases d'un principi d'acord que es rubriqui finalment a Dinamarca i que substitueixi el protocol de Kyoto. La Unió Europea acudeix a la cita després de comprometre's a reduir les seves emissions de diòxid de carboni en un 20% per al 2020.

Tot i això, falten concretar molts aspectes, com les reduccions dels Estats Units, el principal emissor de CO2 del món, i altres països industrialitzats, així com qui i quant pagarà als països en vies de desenvolupament per compensar que una hipotètica reducció no comporti alentir el seu desenvolupament econòmic.

Desenes d'ecologistes van donar la benvinguda als congressistes amb el toc d'alguns despertadors, per recordar-los la importància de "despertar" davant de l'amenaça que suposa el canvi climàtic.

Una pancarta amb el lema 'Don't nuke the climate' ('No bombardegeu el clima') i la disfressa de diversos activistes parodiant alguns líders mundials, com el president dels Estats Units, Barack Obama, la 'cancellera' alemanya, Angela Merkel, i el president espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, han completat la protesta.

Els cartells indicatius del pavelló número 8 de la Fira Gran Via de l'Hospitalet de Llobregat (Barcelona), exclusivament en anglès, han donat a entendre des del principi la importància internacional de l'esdeveniment. D'altra banda, la profusió de noms d'arbres en castellà per nomenar les sales del congrés --des del clàssic pi, olivera, xiprer, roure o noguera, fins als menys coneguts lledoner, sabina, o serbal-- també han evidenciat que, efectivament, es tracta d'una conferència sobre el medi ambient.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés