Actualitzat 17/12/2013 21:59

Dos periodistes destapen l'activisme inconformista de Barcelona en plena crisis

Las periodistas Ana Basanta y Silvia Torralba presentan un libro
EUROPA PRESS

Publiquen un llibre que incorpora consells de la PAH per evitar ser desnonat

BARCELONA, 3 nov. (EUROPA PRESS) -

Les periodistes i activistes socials Ana Basanta i Silvia Torralba s'han endinsat amb el seu llibre 'Inconformistes. Cròniques socials a la Barcelona de la crisi' (Angle Editorial) en un grapat d'històries ocultes de ciutadans que busquen millorar el seu entorn, tasca que a vegades queda allunyada del focus mediàtic.

Les lluites veïnals, les de construir un món en pau i les que busquen evitar desnonaments, després dels abusos de la bombolla immobiliària apareixen diàriament en els mitjans, però mai amb una radiografia completa, han explicat en una entrevista d'Europa Press les dues autores.

L'obra, escrita de manera plana i dinàmica, també inclou històries d'horts urbans, finances ètiques, dels subsaharians del Poblenou i l'atenció sanitària, però tot amb un fil conductor, explica Torralba: "La pau i els drets són presents en tot el llibre".

Inconformista és, segons ella, tot aquell "que se sent interpel·lat", tot i que sigui per canviar alguna cosa de la seva vida, i inclou en el col·lectiu a ella i a Basanta, i és que totes dues han col·laborat en projectes socials com el d'una escola en un barri marginal d'Ambato (L'Equador).

Basanta afegeix que inconformistes són els qui "observen el món, veuen que hi ha carències i treballen per fer-ho millor, i sense esperar que ho facin els altres", però molts no s'han tornat així per la crisi, sinó que són hereus de lluites de fa dècades.

És el cas dels 'iaioflautas', que havien contribuït a forjar l'Estat del Benestar ara en perill, i de l'històric líder veïnal del Poblenou, Manel Andreu, qui va lluitar perquè el barri tingués el seu primer institut i després va poder portar allà als seus fills.

Un pot ser que no busqui ajuda en una iniciativa social fins que es trobi en una dificultat, però les autores s'han endinsat en iniciatives com una assemblea de la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH) i han reproduït els seus consells per evitar ser desnonat.

El procés suposa mesos d'aguant fins a negociar amb el banc, moment en què la PAH recomana no anar-se'n del pis fins que l'entitat cancel·li el deute i ofereixi un lloguer social, i les autores recorden: "Una execució hipotecària i un desnonament ho pot patir qualsevol".

ESTATUS VINCULANT

La PAH és una història d'èxit en una ciutat amb 5.000 entitats registrades, però ser activista no és fàcil: els 'indignats' del 15M mantenen assemblees en barris com el Carmel, tot i que aquí només la formen 15 persones, i les dificultats les constata en el llibre Roser Veciana, regidor de Drets Civils per Els Verds entre el 1999 i el 2003.

Veciana opinava que per la via dels Drets Humans tot era denunciable, però poc va poder fer davant de la falta de suport en els altres regidors del govern espanyol d'altres forces d'esquerres encapçalades pel PSC, i demana que les entitats tinguin un estatus vinculant i no només consultiu; amb tot, la constància és un valor per a l'èxit.

L'economista Arcadi Oliveres, que firma el pròleg, destaca que les dues periodistes "han sortit dels estàndards de cridòria i espectacle que amb freqüència agraden als grans mitjans", amb un enfocament a partir de la idea de la dignitat humana: veure coberts els mínims materials, socials, culturals i ambientals que qualsevol ésser humà mereix.

Basanta (Barcelona, 1975), redactora d'Europa Press des del 2001, ha publicat els llibres de viatges i cooperació 'Halcón de los Andes' (2010) i 'Líbano desconocido' (2012), i Torralba (Barcelona, 1978) forma part des del 2009 de l'equip de comunicació de la Fundació Arrels.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés