Actualitzat 20/08/2012 16:09

El Govern català defensa que sigui un patronat qui esculli els rectors universitaris

Jordi Sales Y Antoni Castellà
EUROPA PRESS

Castellà defensa que donaria "molta transparència" a la gestió dels campus


PRADA DE CONFLENT (FRANÇA), 20 ago. (EUROPA PRESS) -

El secretari d'Universitats i Investigació de la Generalitat, Antoni Castellà, ha defensat aquest dilluns que sigui un patronat qui esculli els rectors de les universitats catalanes, deixant de ser elegits a través d'eleccions com fins ara.

En declaracions als periodistes abans de participar en la lliura dels Premis Canigó a la Universitat Catalana d'Estiu (UCE) que se celebra a Prada de Conflent, ha assegurat que "un sistema de patronat pot donar molta transparència a l'actual gestió dels recursos públics".

El grup d'experts que va nomenar la Secretaria d'Universitats i Investigació fa un any ha acabat l'informe sobre les modificacions que requereixen els campus catalans, i entre les mesures destaca la supressió de les eleccions per escollir el rector, segons 'La Vanguardia'.

La nova estructura plantejada pels experts es basa en el fet que el màxim òrgan de decisió sigui un patronat que substituiria els actuals consells de govern i consells socials i estaria format per 15 membres, cinc elegits per un "Senat universitari", cinc per la Generalitat o el Parlament i cinc pels propis patrons.

Els 15 patrons escollirien a un president per al patronat i exercirien el govern de la universitat, fixarien les normes de funcionament bàsiques, aprovarien els pressupostos i definirien la forma d'elegir el rector, que hauria de ser catedràtic tot i que no hauria de ser membre de la universitat i seria escollit "com a procediment habitual" per un concurs obert entre acadèmics.

Castellà ha emmarcat aquest document dins del debat que s'està produint en el si de la universitat i no s'ha pronunciat sobre si el Govern ho fa seu completament, tot i que ha defensat les virtuts que sigui un patronat qui comandi les universitats.

Davant de les presumibles queixes dels universitaris per un format que redueix la seva capacitat d'influència en l'elecció dels rectors, el dirigent democratacristià ha apuntat: "L'important que ha de reclamar un estudiant és que el nivell acadèmic que rep sigui el millor possible".

El secretari d'Universitats i Investigació ha afirmat que implantar el model que defensen els experts acabaria amb el sufragi intern, però ha defensat la necessitat que siguin tots els ciutadans i no només els membres de la universitat els qui se sentin representats: "La universitat és de tots els ciutadans de Catalunya, i tots no participen actualment".

Per aquesta raó, ha sostingut que el fet que alguns patrons poden ser elegits pel Parlament donaria als ciutadans un paper en l'elecció dels governs universitaris.

MATRICULACIONS

Preguntat sobre si l'increment dels preus públics per a aquest curs ha afectat el nombre de matriculacions, Castellà ha assegurat que, a falta de conèixer les dades definitives, "res fa pensar" en una reducció de matriculats.

Quan va presentar aquest increment a les matrícules, ell mateix va vaticinar que aquest sistema progressiu podria fer abaixar un 5% les matriculació de crèdits universitaris.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés