Actualitzat 07/03/2011 15:33

Un llibre analitza el fenomen de la immigració al Raval

Planteja l'esport com a forma d'integració entre nois autòctons i forans


BARCELONA, 7 març (EUROPA PRESS) -

Un llibre del pedagog Josep Masabeu analitza el fenomen de la immigració al Raval i proposa la promoció de l'esport entre els més joves per aconseguir-ne la integració i la cohesió social.

Amb un pròleg de Núria Gispert, expresidenta de Càritas a Catalunya, el llibre exposa la tasca que des del 1998 desenvolupa Braval, l'entitat de voluntaris vinculades a l'Opus Dei, en un districte en el qual el 47,3% de la població és immigrant.

Masabeu aposta per construir-hi "espais comuns de convivència" i considera que el lloc idoni és l'escola, en la qual ha de produir-se una "barreja" entre autòctons i estrangers.

El llibre, titulat 'La república del Raval', recull l'experiència d'una sèrie de converses que ha acollit l'entitat al llarg d'aquests anys entre polítics, membres d'ONG, professionals liberals i periodistes, entre d'altres.

Masabeu considera que cal donar una visió positiva sobre la immigració i que existeix una "discordança" entre la percepció d'aquest fenomen i la realitat.

El mètode de Braval consisteix a combinar activitats de reforç escolar amb la participació dels nanos en lligues escolars de futbol i bàsquet, però que en barregi els autòctons amb els nouvinguts.

"És millor una lliga de futbol d'arreu del món, que una en la qual només participen equatorians", resumeix Masabeu, qui desenvolupa la seva activitat amb dos treballadors fixos més, ja que la resta són voluntaris.

Malgrat la seva adscripció catòlica, Braval acull nois i voluntaris de diferents adscripcions i per les seves instal·lacions han passat joves de 30 països, que parlen 10 llengües i professen 9 religions.

Al marge dels trofeus esportius, Masabeu mostra amb orgull que hi ha hagut 13 nois que són a la universitat i un ja n'ha acabat els seus estudis superiors.

Masabeu conclou que el fenomen de la immigració no ha d'anar en detriment de "preservar" els drets de la comunitat d'acollida.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés