Actualitzat 09/05/2012 22:32

Obre a Barcelona el museu més gran del món dedicat al cànnabis

Museo Del Cannabis
EUROPA PRESS

BARCELONA, 9 maig (EUROPA PRESS) -

Barcelona comptarà des d'aquest divendres amb el museu més gran del món dedicat al cànnabis, ubicat al Palau Mornau, un recinte modernista del segle XVII situat al centre històric de la capital catalana i que en els seus 900 metres quadrats acollirà més de 6.000 peces relaciones amb el cànem.

Durant la presentació als mitjans aquest dimecres, l'impulsor i fundador del Hemp Museum Gallery d'Amsterdam (Holanda) i ara de la seva rèplica a Barcelona, Ben Dronkers, ha explicat que l'elecció de la ubicació ha estat la conseqüència de la seva estima cap a Barcelona i particularment al recinte que acull el museu.

Dronkers ha ressaltat que està molt orgullós de la iniciativa; que ha estat possible en part pels fons obtinguts gràcies als dividends d'empreses productores i processadores de cànnabis i cànem, i ha ressaltat que el museu es limita a narrar la història de la planta durant els últims segles, a més de destacar que es tracta de la "penicil·lina del futur" pel seu potencial ús en la medicina.

L'acte, en què han participat diferents activistes a favor de la legalització de la marihuana, ha comptat també amb crits a la legalització d'aquesta droga, a l'entendre que l'eradicació total no és possible i apuntant com dada que a Holanda, on el seu consum està regulat, existeixen menys fumadors que a Espanya.

Les diferents sales del recinte, al qual es podrà accedir previ pagament de 9 euros, aborden els diferents usos del cànnabis al llarg de la història, com el tèxtil, nutricional, medicinal, sacramental i també el recreatiu, si bé els promotors de la iniciativa han insistit que la sala barcelonina no comercialitzarà marihuana sota cap concepte.

Entre les peces es troben gravats del segle XVII amb escenes de fumadors de marihuana, teixits realitzats a base de cànem, inconografía diversa i una col·lecció de pipes de diferents parts del món, posant l'accent que la planta és una "material sostenible" que pot ser utilitzat com a substitut d'altres materials pitjors per al medi ambient.

Dronkers ha recopilat les diferents peces al llarg de quatre dècades de viatge pels cinc continents, i el museu barceloní ha obert les portes després de gairebé una dècada de reformes per mantenir la seva estructura original, si bé amb una decoració diferent que inclou fulles de marihuana en certes vidrieres.

Alhora, el museu recorda el paper d'aquesta planta al llarg de la història, com el seu ús en la fabricació de cordes i espelmes per a les caravel·les que van portar a Cristòfor Colom a descobrir Amèrica; el consum que presumiblement va fer l'escriptor William Shakespeare o que, suposadament, Popeye omplia la seva pipa a base de marihuana i no espinacs.

PREMIS DEL CÀNNABIS

L'acte ha comptat també amb el lliurament dels Premis de la Cultura del Cànnabis 2012, un guardó creat el 2004 a Amsterdam, i que està pensat per reconèixer a persones o organitzacions que s'hagin distingit per promoure l'acceptació del cànnabis a la societat.

En la present edició s'ha premiat a l'empresari i fundador de Virgin Group, Richard Branson, com a representant de la Global Comission on Drug Policy; a l'activista estatunidenc Todd McCormick; al psiquiatre holandès Frederick Polak; al professor de Psiquiatria a la Universitat de Medicina d'Harvard, Lester Grinspoon, i a l'activista espanyola Fernanda de la Figuera.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés