Actualitzat 29/07/2013 13:55

Vilardell recepta reformes legislatives per evitar conflictes d'interessos en la sanitat

El presidente del COMB, Miquel Vilardell
EUROPA PRESS

BARCELONA, 29 jul. (EUROPA PRESS) -

El president del Col·legi Oficial de Metges de Barcelona (COMB), Miquel Vilardell, ha receptat aquest dilluns reformes legislatives i una "transparència absoluta" per evitar conflictes d'interessos entre el sector públic i privat en la gestió de la sanitat catalana.

En una compareixença al Parlament en qualitat d'expert a la comissió que investiga la gestió sanitària, Vilardell ha admès que probablement calen nous mecanismes de control i de rendició de comptes per a "que tots sàpiguen qui són en cada moment", en una intervenció en la qual ha reiterat el seu defensa del sistema sanitari públic.

"La regulació dels conflictes d'interès passa per acordar-los, explicitar-los i firmar-los", ha evidenciat el president del COMB, pel que ha recomanat als diputats del Parlament que facin els canvis legislatius que estimin oportuns per millorar un model que, malgrat el risc de sotmetre'l com més retallades, manté un alt nivell de confiança per part dels ciutadans i uns bons resultats en salut.

Vilardell ha insistit que "tot el món" sap com solucionar el conflicte d'interessos, i ha apostat perquè la llei sigui capaç de fixar que ningú que estigui en la sanitat privada pugui prendre decisions directives en la pública, en una referència a l'expresident d'Institut Català de la Salut (ICS) i conseller del grup privat USP Hospitales, Josep Prat.

En tot cas, ha considerat que la cohabitació de la sanitat pública i privada "evidentment crea problemes, però també riquesa", pel que ha mostrat la seva satisfacció amb el model actual, al recordar que no ha estat mai en qüestió, i fixant com límit irrenunciable per als metges que el sistema sempre sigui públic, d'accés universal i equitatiu en les prestacions que ofereix, independentment de la forma de gestió.

El president del COMB, més enllà d'una millor regulació del règim d'incompatibilitats --responsabilitat dels diputats, ha remarcat--, ha demanat també que els concursos públics es facin "amb llum i taquígrafs" i s'informi puntualment dels candidats i de les resolucions, així com una agència de qualitat que sigui independent del Govern.

L'esmentada agència, l'actual Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya (Aquas), més enllà de publicar els resultats en salut, podria servir també per reduir la variabilitat clínica, decidir la introducció o exclusió de prestacions en la cartera de serveis i elaborar guies amb recomanacions, entre d'altres, pel que ha insistit en la importància de la seva independència política --Aquas és pionera a Espanya en publicació de resultats--.

En la gestió sanitària, "afany de lucre com menys millor", ha afegit Vilardell, qui també ha apostat per una major autonomia dels professionals i més coordinació entre nivells assistencials, en una compareixença en la qual també ha admès que els casos que investiguen els jutjats provoquen una pèrdua de confiança en el model per part de la ciutadania.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés