Actualitzat 21/07/2009 16:49

Pedraz rebutja investigar la xiulada a l'himne a la Copa per estar emparada per la llibertat d'expressió

MADRID, 21 jul. (EUROPA PRESS) -

El jutge de l'Audiència Nacional Santiago Pedraz ha rebutjat la querella que la Fundació per a la Defensa de la Nació Espanyola (Denaes) va presentar al juny contra dos col·lectius independentistes per "organitzar" la xiulada a l'himne nacional que es va produir durant la final de la Copa del Rei, en entendre que aquestes accions "estan emparades per la llibertat d'expressió i no poden considerar-se difamatòries, injurioses o calumnioses, ni de bon tros que propugnin l'odi nacional".

En una interlocutòria feta pública avui, el titular del Jutjat Central d'Instrucció número 1 rebutja investigar els responsables de Catalunya Acció i la Plataforma Pro-Seleccions Basques (ESAIT), contra les que es dirigia la querella, pels fets que es van produir el passat 13 de maig a l'estadi de Mestalla (València), durant el partit que van disputar l'Athletic de Bilbao i el FC Barcelona.

Els querellants imputaven els responsables d'aquestes organitzacions --que reivindiquen, respectivament, l'oficialitat de les seleccions esportives basca i catalana-- els delictes d'ultratge a la nació espanyola, injúries contra el rei i provocació a l'odi contra part de la població per raó del seu origen nacional, que estan penats en el seu grau màxim amb fins a cinc anys de presó.

Pedraz, tot i això, d'acord amb el criteri de la Fiscalia, sosté que la xiulada que es va produir quan va arribar el rei a l'estadi i durant la interpretació de l'himne nacional i la col·locació de pancartes amb el lema 'Good bye Spain' ('Adéu, Espanya') "no poden ser constitutius de delicte" i no són "mereixedores de retret penal, tenint a més en compte el principi d'intervenció mínima".

EXCULPAVEN LA "MASSA VOCIFERANT"

Després de presentar la querella el passat 25 de juny, el president de Denaes, Santiago Abascal, ha assenyalat a les portes de l'Audiència Nacional que l'objectiu d'aquesta iniciativa era reivindicar que l'himne d'Espanya "representa la convivència democràtica dels espanyols, el marc de llibertats i el nostre esdevenir històric".

En tot cas, ha aclarit que la querella no està dirigida contra "la massa vociferant" ni contra les persones individuals que van participar en la xiulada, sinó contra els "instigadors de la protesta". Entre ells, el president de Catalunya Acció, Santiago Espot, i els responsables de la Plataforma Pro-Seleccions Basques. "Són persones que han declarat que amb dos o tres actes com aquest Espanya li queda ben poc", ha explicat Abascal.

La querella detallava que en els dies previs al partit, Catalunya Acció va repartir 5.000 xiulets entre els espectadors que acudirien a Mestalla amb el lema 'Una nació, una selecció'. Alhora, recordava que durant la reunió es van desplegar pancartes amb lemes com 'Catalonia is not Spain' ('Catalunya no és Espanya') o 'Good Bye Spain' ('Adéu Espanya').

Denaes, que també es va querellar el gener del 2006 contra el còmic Pepe Rubianes per unes declaracions sobre la unitat d'Espanya, destacava que les dues associacions van subscriure un manifest reivindicatiu en què feien "una crida a les aficions dels dos països" instant-los a "xiular i/o donar l'esquena quan sonés l'himne dels espanyols quan entrés el monarca".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés